W skrócie:

Obiad dla zabieganych. Przepis z bakłażanem
Mam dla ciebie prosty przepis na pikantnego kurczaka z bakłażanem. Takie danie zrobisz bez trudu, a najesz się do syta. Podaj je z ryżem ugotowanym na sypko. W zależności od upodobania możesz dodać mniej lub więcej pikantnych przypraw. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Dodatkowo potrawę smażysz i gotujesz na jednej patelni, więc masz później mało naczyń do zmywania. To ważne, szczególnie na tygodniu, gdy nie mamy zbyt wiele wolnego czasu. Pamiętaj także o odpowiednim przygotowaniu bakłażana – należy go posolić, a po chwili wypłukać. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
Zobacz w galerii, jak zrobić szybki obiad z kurczakiem i bakłażanem.
Przepis na kurczaka z bakłażanem w pikantnym sosie
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Porcja na: 2 osoby.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- 1 bakłażan,
- 1 cebula,
- 2 małe papryczki np. czerwona i żółta (mogą być słodkie lub ostre),
- 2 pomidory,
- 150 ml wody,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 3 łyżkach wody,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- ugotowany ryż do podania,
przyprawy:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki ostrej lub chili,
- łyżeczka soli (plus szczypta do bakłażana),
- łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżka posiekanej lub suszonej natki pietruszki.
Jak zrobić pikantnego kurczaka z bakłażanem?
- Bakłażana umyj, pokrój w kostkę i posól. Odstaw na 5 minut (jeśli masz czas, to możesz potrzymać bakłażana w soli nawet do pół godziny).
- Kurczaka oczyść i pokrój w małe paski lub kostkę. Przełóż do miseczki i dopraw 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżeczką curry. Wymieszaj.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Paprykę umyj i drobno pokrój.
- Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój w duże kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż kurczaka przez ok. 3 minuty.
- Dodaj cebulę i paprykę, podsmażaj chwilę, aż cebula się zezłoci.
- Bakłażana przepłucz wodą i osusz. Dodaj na patelnię.
- Dodaj pomidora, wlej wodę, łyżę sosu sojowego i wszystkie pozostałe przyprawy. Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut do miękkości bakłażana.
- Wlej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
- Podawaj danie na ciepło z ryżem. Smacznego!
Czytaj także: Bakłażan faszerowany kaszą i pomidorami. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?