Zobacz:
Jak za każdym razem ugotować idealnie jajka?
Potrzebujemy:
- 6 dużych jaj, zimne z lodówki
- zimna woda
- lód
- rondel
- minutnik
- łyżka cedzakowa
- miska
Zobacz:
Instrukcja:
Umieść jajka w naczyniu z zimną wodą:zalej wodą tak by pokryła je i była wyżej na 2,5 cm.
Doprowadź wodę do wrzenia: nie przykrywaj rondla.
Wyłącz ogień i przykryj rondel: jak tylko woda dojdzie do wrzenia, zdejmij rondel z ognia i przykryj.
Ustaw minutnik: zostaw jaja w wodzie pod przykryciem na odpowiednią ilość czasu. Jak długo? Zależy od tego, czy chcesz jajka na miękko lub na twardo.
Sprawdź, co włożyć do święconki
Jajka na twardo, jajka na miękko: Jak długo gotować:
- jajka na miękko - 3 minuty
- jajka z kremowym żółtkiem - 5 minut
- jajka na twardo - 10 minut
Wyjmij gotowe jajka: po upływie czasu wyjmij gotowane jajka z rondla łyżką cedzakową i uderz z każdego boku delikatnie do pęknięcia skorupy w kilku miejscach. Pomiń ten krok, jeśli jaja gotujesz na miękko lub jeśli planujesz barwic jajka na Wielkanoc.
Umieść jajka w misce: napełnij miskę wodą z lodem. Przenieś jajka do miski i pozostaw je tam na co najmniej 1 minutę.
Obierz i jedz: jajka na twardo można obrać tuz przed obiadem czy przygotowaniem dania.
Z Gwiazdami - Marek Kaliszuk - zapowiedź
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?