Konkurs na przepisy kulinarne „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność”

Aleksandra Polewska-Wianecka
Aleksandra Polewska-Wianecka
commons.wikimedia.org
Instytut Skrzynki zaprasza do udziału w konkursie na przepisy kulinarne „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność”, edycja: „Potrawy na wigilijnym stole”. W konkursie mogą wziąć udział pełnoletni Wielkopolanie!

Zanim na niebie zaświeci pierwsza gwiazdka i będzie można zasiąść do wigilijnej wieczerzy, wielkopolskie gospodynie dobędą notesów z przepisami kulinarnymi i rozpoczną wielkie gotowanie tradycyjnych dwunastu potraw. A będą to przepisy nie byle jakie – najczęściej w rodzinie od pokoleń: pyszna zupa migdałowa, słodkie kluski z makiem, aromatyczna kapusta z grzybkami, postne śledzie z ziemniakami czy wykwintne karpie. Czas, by przepisy na te tradycyjne dania przestały ukrywać się w kredensowych szufladach, a przygotowane z nich potrawy zachwyciły podniebienia Wielkopolan i nie tylko – wszak smak nie zna granic!

Potrawy na wigilijnym stole

Instytut Skrzynki zaprasza do udziału w konkursie na przepisy kulinarne „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność”, edycja: „Potrawy na wigilijnym stole”. Ocenie podlegać będzie pełne menu stołu wigilijnego czyli zupy, przekąski (na zimno i na ciepło), dania główne, wypieki i ciasta oraz gwiazdkowe smakołyki. Oceniane i punktowane będą wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowo punktowane będą zdjęcia lub skany archiwalnych, zachowanych w gospodarstwach domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia (pozyskania).

Kto może uczestniczyć w konkursie?

W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne. Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną liczbę przepisów wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy.

Dowolna ilość przepisów!

Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną ilość przepisów wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy, dostępny wraz z regulaminem konkursu na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz wraz z załączonymi przepisami (spis ilościowy składników oraz sposób przygotowania) oraz 1-3 zdjęciami własnego autorstwa (lub z zdjęcia z prawami do ich publikacji) należy przesłać e-mailem na adres: [email protected] najpóźniej do dnia 20 grudnia 2021 r. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone najpóźniej w dniu 22 grudnia 2021 roku.

Słówko o nagrodach...

Zgłoszenia konkursowe oceni Kapituła konkursu powołana przez organizatorów, w której skład wchodzą krytycy kulinarni, eksperci smaku, historycy, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki i mediów. Uczestnicy konkursu ubiegają się o trzy nagrody finansowe: 1 miejsce – nagroda w wysokości 500 złotych, 2 miejsce – 300 złotych, 3 miejsce – 200 oraz liczne zestawy upominkowe.

Promocja "domowych archiwistów"

Konkurs ma na celu dokumentowanie, wyłanianie i promocję najlepszych receptur i przepisów na potrawy regionalne i tradycyjne oraz receptur na przetwory kulinarne z terenu Wielkopolski, a szczególnie powiatu poznańskiego. Celem naszym jest nagradzanie i promowanie ich autorów i tzw. „domowych archiwistów”, czyli osób przechowujących w gospodarstwach domowych notatki i zapiski kuchenne - często wielopokoleniowe. Przepisy na potrawy i przetwory wyróżnione w trakcie Konkursu będą w sposób szczególny promowane w działaniach statutowych Instytutu Skrzynki oraz publikowane na stronie szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Konkurs odbywa się przy współpracy: Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Wydarzenie objęte jest Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Tekst: Instytut Skrzynki

kontakt: Liliana Kubiak Specjalista ds. promocyjno-administracyjnych, tel. 502 694 707 | e-mail: [email protected]

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie