W skrócie:

Przetwory ze śliwek. Przepis z przyprawami korzennymi
Mam dla ciebie przepis na korzenne śliwki. To proste do przygotowania słodkie przetwory z owocami, które można dodać do herbaty czy deseru. Oprócz owoców warto wykorzystać także wyśmienity, pachnący cynamonem i goździkami syrop np. jako bazę do sosów sałatkowych. Całość zrobisz niemal błyskawicznie. Ja trzymam je w lodówce, ponieważ są zjadane w ciągu miesiąca. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zapasteryzować przetwory i przechowywać całą zimę.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne śliwki do herbaty.
Przepis na korzenne śliwki
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 małe słoiki
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 1 kg śliwek węgierek,
- 1 l wody,
- 500 g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- laska cynamonu,
- 8 goździków.
Jak zrobić korzenne śliwki w syropie? Pyszny dodatek do herbaty
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, osusz i przetnij na pół. Usuń pestki.
- Połówki śliwek przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
- Do każdego słoika włóż 4 goździki i pół laski cynamonu.
- Wodę zagotuj z cukrem i wanilią. Gotuj 10 minut.
- Gorącym syropem zalej śliwki w słoikach.
- Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem.
- Przechowuj w lodówce lub w chłodnym, zacienionym miejscu.
- Jeśli chcesz, możesz także zapasteryzować słoiki, przez ok. 10 minut. Smacznego!
Czytaj także: Stara receptura na śliwki w occie. Nasze babcie wiedziały co dobre. Poznaj przepis na najlepsze marynowane śliwki
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?