Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zrobiłam piernik z kawą z przepisu stryjenki. Poznaj przepis na wypiek na oleju bez leżakowania. To ciasto trudno zepsuć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy piernik z kawą to ciasto, które zawsze się udaje. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowy piernik z kawą to ciasto, które zawsze się udaje. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Puszysty piernik z kawą to szybkie ciasto, które robię na bazie oleju rzepakowego i ze świeżo zaparzoną kawą. To ciasto nie wymaga leżakowania, ani nie jest czasochłonne. Po upieczeniu można przełożyć je powidłami śliwkowymi, oblać polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem. Polecam przepis na piernik z kawą, który zawsze się udaje.

W skrócie

Domowy piernik z kawą na oleju pozostaje długo wilgotny i można zrobić go na dużą blachę. Od lat go przygotowuję, choć czasem modyfikuję, dodając do niego bakalie. Świetnie sprawdzają się rodzynki namoczone w kawie lub brandy. Do masy można także posiekać orzechy włoskie. Zachęcam też do wypróbowania przepisu na piernik z kawą i orzechami laskowymi, który również urozmaici wieczerzę wigilijną. Ważne, aby używane składniki miały temperaturę pokojową.

W galerii można zobaczyć etapy przygotowania piernika z kawą

Piernik z kawą – prosty przepis na świąteczne ciasto

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut, w tym 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 72 g cukru białego,
  • 160 g płynnego miodu,
  • 100 g oleju,
  • 150 ml kawy,
  • 3 jajka,
  • 320 g mąki pszennej,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 10 g kakao.

Jak zrobić piernik z kawą na oleju?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawiłam do nagrzania na 175° Celsjusza z opcją grzania góra-dół na środkowej półce.
  2. Następnie ubiłam jajka z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego.
  3. W międzyczasie odmierzyłam i przesiałam mąkę pszenną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i kakao.
  4. Do ubitych jajek wlałam powoli olej, zaparzoną kawę i miód. Gdy składniki się połączyły, dosypywałam po jednej łyżce mąkę pszenną, aż do uzyskania gęstej masy na piernik.
  5. Kwadratową formę do pieczenia 26 × 26 cm wysmarowałam odrobiną masła, wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam masę na piernik z kawą do foremki. Jeśli chcecie uzyskać wyższe ciasto, to możesz upiec je w tortownicy lub keksówce.
  6. Piernik z kawą wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 40 minut. Piernik kawowy znacznie urośnie.
  7. Warto zrobić test suchego patyczka, czyli wbić wykałaczkę i sprawdzić, czy w środku jest upieczony. Jeśli nie, to wierzch formy należy przykryć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piec jeszcze 10 minut.

Świąteczny piernik na kawie zbożowej

Jeśli planujesz podawać ciasto dzieciom to zamiast „prawdziwej” kawy zaparzanej w kawiarce lub zalanej wrzątkiem dobrej jakości kawy rozpuszczalnej, możesz użyć kawę zbożową. Kawa zrobiona ze zmielonych zbóż będzie także znakomitą alternatywą dla osób stroniących od kofeiny.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zrobiłam piernik z kawą z przepisu stryjenki. Poznaj przepis na wypiek na oleju bez leżakowania. To ciasto trudno zepsuć - Strona Kuchni

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto