Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienita ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami. Nadzienie doprawiam serem feta. Idealne na przyjęcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami to szybka przekąska do podania niezapowiedzianym gościom. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania przysmaku.
Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami to szybka przekąska do podania niezapowiedzianym gościom. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania przysmaku. Anna Daniluk
Gdy wpadną niespodziewani goście, warto zrobić szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Zazwyczaj mam porcję ciasta francuskiego w lodówce, którą mogę robić na słodko i na wytrawnie. Szczególnie polecam domowe ślimaczki z ciasta francuskiego z pastą z suszonych pomidorów i fety. Świetnie smakuje podana do kremu z dyni. Zobacz przepis na szybką przekąskę z ciasta francuskiego.

W skrócie

Paszteciki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami to znakomita baza do szybkiej przekąski. Farsz można urozmaicić dodatkiem pokrojonej w kostkę szynki, dodać startego parmezanu albo dodać porcję pokrojonej w kostkę cebuli z czosnkiem. Do farszu do ciasta można także użyć twardych warzyw np.: pokrojonej cukinii lub papryki. Zachęcam, aby dopasować farsz do swojego gustu, a podany przeze mnie przepis traktować jako punkt wyjścia. Goście będą zaskoczeni, że można upiec smaczną przekąskę w kwadrans.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami

Przekąska z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami – prosty przepis do zupy

Liczba porcji: na 20 sztuk.
Czas przygotowania: 15-20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 4 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów,
  • 100 g sera feta,
  • 10 g suszonego tymianku,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka.

Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego?

Przygotowanie:

  1. Do blendera włożyłam suszone pomidory, ser feta i dosypałam suszonego tymianku.
  2. Następnie rozwinęłam arkusz ciasta francuskiego, lekko posypałam mąką pszenną i cieniej rozwałkowałam.
  3. Na cieście rozsmarowałam pastę z suszonych pomidorów i fety i zwinęłam w jeden duży rulon od szerszego boku.
  4. Ciasto francuskie podzieliłam na 1 cm ślimaczki przy pomocy nitki dentystycznej.
  5. Powstałe paszteciki z ciasta francuskiego układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ułożone paszteciki posmarowałam z wierzchu rozmieszanym jajkiem z mlekiem.
  7. Przekąski z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200° Celsjusza z termoobiegiem przez 9 minut. Gotowe przekąski powinny nabrać złoto-brązowego koloru.
  8. Upieczone przekąski z ciasta francuskiego odstawiłam do wystudzenia na 5 minut.

Sposób podania przekąsek z ciasta francuskiego

Domowe przekąski nadają się jako dodatek do zup. Szczególnie będą świetnie współgrać z zupami krem jako chrupiący i słony dodatek. Polecam podawać je do zupy krem z pomidorów, zup dyniowych albo do zupy brokułowej o aksamitnej konsystencji.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyśmienita ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami. Nadzienie doprawiam serem feta. Idealne na przyjęcie - Strona Kuchni

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto