Francuskie piosenki, wizerunki wieży Eiffla i Łuku Tryumfalnego z Pól Elizejskich, kelnerzy w gawroszkach i beretach z antenką, dekoracje w narodowych barwach Francji – w takim anturażu w Hotelu Magda w Licheniu rozpoczęło się święto Beaujolais Nouveau.
To młode francuskie wino, choć jest przez wielu uznawane wyłącznie za produkt dobrze przeprowadzonego marketingu, zdobyło sobie rzesze zwolenników na całym świecie. Od 1985 roku trafia na stoły kilku kontynentów w trzeci czwartek listopada.
Do tradycji tej nawiązał również Hotel Magda w Licheniu, który zaprosił mieszkańców regionu na degustację tego trunku. Specjalnie na tę okazję hotelowa kuchnia przygotowała również sztandarowe dania kuchni francuskiej: ser pleśniowy z żurawiną, zupę cebulową, kurczę w winie oraz krem brulle.
W ten sposób Hotel Magda, który kilka miesięcy temu zmienił właściciela, chce otworzyć nowy rozdział w swojej historii i z zamkniętego centrum konferencyjnego stać się miejscem odwiedzanym przez mieszkańców regionu.
- Chcemy organizować tu imprezy tematyczne. Święto Beaujolais Nouveau jest pierwszą z nich. Mam nadzieję, że się przyjmie, bo w Koninie nie ma takich imprez. Oprócz wina chcemy zaprezentować kuchnię francuską – mówi Małgorzata Fiks-Sieradzka, prezes zarządu spółki Homelife One i dyrektor hotelu.
Degustacje Beaujolais potrwają do 2 grudnia.
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?