Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Kombuchy: Z Konina przez Panamę do Danii. Koninianie eksperymentują w kuchni

Bartłomiej Bolczyk
Bartłomiej Bolczyk
Światowy Dzień Kombuchy, czyli napoju herbacianego opartego o fermentację
Światowy Dzień Kombuchy, czyli napoju herbacianego opartego o fermentację Roślinna 2.0
Kombucha to pochodzący najprawdopodobniej z Chin napój na bazie grzybka herbacianego, zwanego scoby'em. Robi coraz większą karierę na świecie, powstaje coraz więcej jej wariantów. Autorem jednego z nich jest koninianin.

Maciej Król to pochodzący z Konina kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Gotował w Nowej Zelandii, Panamie i Szwecji, a od ponad roku mieszka w Kopenhadze, gdzie rozwija sztukę fermentowania, którą zafascynował się podczas pobytu w Panamie.

Pan Maciej produkuje przeróżne zaawansowane wyroby na bazie fermentacji takie jak tempeh, koji, miso, sake, amazake, a także kombuchę. Ta ostatnia obchodzi swoje święto 21 lutego.

Eksperymentator i pionier w gastronomii

Ze względu na ochronę środowiska i poszukiwanie rozwiązań, które pozwalają ponownie wykorzystywać coś, co teoretycznie uważamy za odpady, Maciej Król opracował metodę, wspierającą tworzenie przez kawiarnie i hotele własnej kombuchy na bazie fusów po kawie z ekspresu. Dzięki tej metodzie tworzy się gospodarkę o obiegu zamkniętym.

Dziś w barze Balderdash, jednym z najlepszych w Kopenhadze, odbyła się premiera Kombuccino - czyli opracowanej przez Macieja Króla kawowej kombuchy. Od godziny 13:00 mieszkańcy stolicy Danii mogli skosztować tego wyjątkowego napoju i drinków na jego bazie. To także początek działalności firmy konińskiego kucharza.

W Koninie też "sieją ferment"

W naszym mieście niedawno wystartowała inicjatywa "Roślinna 2.0", utworzona przez Justynę Król, siostrę Macieja, oraz Pawła Linke. Zainspirowana Maćkiem para zaczęła wyrabiać własne produkty, wykorzystując przy tym procesy fermentacji. To zdrowe i pyszne zajęcie.

Kombuchę robi się ze słodkiej herbaty (albo jak u pana Macieja - kawy) i grzybka herbacianego. Z okazji Światowego Dnia Kombuchy Justyna i Paweł przygotowali kilka wariantów smakowych tego napoju, którego zdjęcia możecie podziwiać w naszej galerii.

Justyna i Paweł opisują swoje przygody z fermentacją na Facebooku. Uważnie śledźcie ich fanpage'a - zdarza im się częstować przygotowanymi przez nich pysznościami!

Światowy Dzień Kombuchy, czyli napoju herbacianego opartego o fermentację

Światowy Dzień Kombuchy: Z Konina przez Panamę do Danii. Kon...

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto