Maciej Król to pochodzący z Konina kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Gotował w Nowej Zelandii, Panamie i Szwecji, a od ponad roku mieszka w Kopenhadze, gdzie rozwija sztukę fermentowania, którą zafascynował się podczas pobytu w Panamie.
Pan Maciej produkuje przeróżne zaawansowane wyroby na bazie fermentacji takie jak tempeh, koji, miso, sake, amazake, a także kombuchę. Ta ostatnia obchodzi swoje święto 21 lutego.
Eksperymentator i pionier w gastronomii
Ze względu na ochronę środowiska i poszukiwanie rozwiązań, które pozwalają ponownie wykorzystywać coś, co teoretycznie uważamy za odpady, Maciej Król opracował metodę, wspierającą tworzenie przez kawiarnie i hotele własnej kombuchy na bazie fusów po kawie z ekspresu. Dzięki tej metodzie tworzy się gospodarkę o obiegu zamkniętym.
Dziś w barze Balderdash, jednym z najlepszych w Kopenhadze, odbyła się premiera Kombuccino - czyli opracowanej przez Macieja Króla kawowej kombuchy. Od godziny 13:00 mieszkańcy stolicy Danii mogli skosztować tego wyjątkowego napoju i drinków na jego bazie. To także początek działalności firmy konińskiego kucharza.
W Koninie też "sieją ferment"
W naszym mieście niedawno wystartowała inicjatywa "Roślinna 2.0", utworzona przez Justynę Król, siostrę Macieja, oraz Pawła Linke. Zainspirowana Maćkiem para zaczęła wyrabiać własne produkty, wykorzystując przy tym procesy fermentacji. To zdrowe i pyszne zajęcie.
Kombuchę robi się ze słodkiej herbaty (albo jak u pana Macieja - kawy) i grzybka herbacianego. Z okazji Światowego Dnia Kombuchy Justyna i Paweł przygotowali kilka wariantów smakowych tego napoju, którego zdjęcia możecie podziwiać w naszej galerii.
Justyna i Paweł opisują swoje przygody z fermentacją na Facebooku. Uważnie śledźcie ich fanpage'a - zdarza im się częstować przygotowanymi przez nich pysznościami!
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?