Od czterech lat, Zespół Szkół Ekonomiczno - Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie utrzymuje kontakty partnerskie ze Szkołą Hotelarską z Puchova, które m.in. polegają na międzyszkolnej wymianie młodzieży.
Podczas trzytygodniowego stażu w powiecie konińskim, młodzi Słowacy doskonalili obsługę klienta oraz umiejętności kulinarne w miejscowych zakładach gastronomicznych. Praktyki obejmowały teoretyczne oraz praktyczne zajęcia w temacie „Ryby i ich rola w żywieniu człowieka” i polegały na poznawaniu regionalnej kuchni a także sposobu doboru produktów, przygotowania i podawania potraw z ryb.
Młodzież zwiedziła również Muzeum w Gosławicach, licheńską Bazylikę, Kopalnię Soli w Kłodawie a także bawiła się na festynie z okazji IV regionalnych zawodów w powożeniu zaprzęgami konnymi w Krzymowie. Dodatkową atrakcją było zwiedzanie Warszawy.
Staż zakończył się 24 maja. Uczniów ze Słowacji pożegnał w tym dniu wicestarosta koniński Andrzej Nowak wręczając certyfikaty potwierdzające nabyte kwalifikacje zawodowe.
źródło: Starostwo Powiatowe w Koninie
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?