MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Odkryj najlepsze pizzerie w Koninie. Gdzie możesz zjeść pizzę w czerwcu 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie zjeść dobrą pizzę w Koninie?
Gdzie zjeść dobrą pizzę w Koninie? rusak
Przeczytaj gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Koninie. Jest to niewątpliwie danie uwielbiane na całym świecie. Chyba każdy choć raz w życiu miał okazję jej spróbować, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Koninie. Zajrzyj do katalogu firm i odszukaj swoją ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Koninie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Placki formuje się w taki sposób, żeby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, by ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki spotykane na niej to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Koninie. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

To rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Dodatki to: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, np. pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Koninie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Koninie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Początki pizzy. Skąd się wywodzi?

Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego dania obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Koninie. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto