Pszczelarskie święto to nie tylko okazja do spotkania, ale również wymiany doświadczeń. Hodowcy pszczół najbardziej narzekali na coraz mniejszą liczbę tych owadów.
- Rolnicy pryskają pola jakimiś chemicznymi środkami i pszczoła, która powinna zapylić rośliny, czy zboża przelatując nawet nad nimi, pada - mówi Janusz Pawlak z Grodźca. - Nie możemy wytłumaczyć rolnikom, że jeśli pszczoły wyginą to wszystko przestanie istnieć - dodaje pszczelarz.
O potrzebie szczególnego dbania o pszczoły i ich wpływie na ludzkie życie mówią wszyscy pasjonaci pszczelarstwa. Większość z nich podkreśla też, że Polacy zbyt mało korzystają z nektaru produkowanego przez te pracowite owady.
- W miodzie jest ponad 400 różnych witamin. To samo zdrowie. Niestety w naszym kraju bardzo mało się je miodu - mówi Marek Ciesielczyk ze Skulska, który pszczelarstwem zajmuje się od 60 lat. - Trzeba jednak pamiętać, że nie wolno dodawać miodu do gorącej herbaty, czy mleka. Miód może być rozpuszczany w temperaturze tylko do 40 stopni.
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?