Celem projektu jest ułatwienie młodym ludziom rozwoju osobistego poprzez wspieranie ich w zdobywaniu i wykorzystywaniu wiedzy, umiejętności i kwalifikacji w nowym środowisku zawodowym.
Łącznie na staż w Turyngii wyjedzie 28 uczniów z klas technikum o kierunkach: „żywienie i gospodarstwo domowe, „żywienie i usługi gastronomiczne”, „hotelarstwo” oraz „obsługa turystyczna”.
- Do codziennych zadań grupy należeć będzie realizacja programu praktyki zawodowej w restauracjach i obiektach hotelowych w Turyngii, a także nauka języka niemieckiego. Młodzież będzie też uczestniczyć w zajęciach kulturowych i mentalnych oraz wycieczkach turystyczno-krajoznawczych - informuje Marta J. Bagrowska, z-ca Naczelnika Wydziału Obsługi Rady i Zarządu Powiatu.
Projekt „Wykształcony kulturowo gastronom, hotelarz i pracownik obsługi turystycznej” realizowany będzie przez szkołę do 30 listopada 2013 roku. Pierwsza grupa uczniów wyjedzie na miesięczny staż do Niemiec już 10 stycznia. Kolejny staż rozpocznie się 2 lipca i potrwa do 29 lipca .
Koszt projektu wynosi 288.000 zł. i w całości finansowany jest z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Uczniowie nie ponoszą żadnych opłat związanych z uczestnictwem w projekcie.
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?