– Jeżeli ktoś nie zna się grzybach, nie powinien w ogóle ich zbierać. Jeżeli ktoś zna się na nich średnio, powinien zbierać tylko grzyby rurkowe, a nie blaszkowe. Blaszkowe częściej są niejadalne i trujące, a sromotnika bardzo łatwo pomylić z kanią – radzi Aleksandra Stacherska. – Na szczęście w tym sezonie w naszym regionie nie było żadnych zatruć grzybami. Może to dlatego, że u nas jest mniej grzybów niż w innych częściach kraju.
Zobacz także: Na grzyby z atlasem. Które jadalne, a które trujące?
W razie najmniejszych wątpliwości zawsze można zgłosić się do Inspekcji Sanitarnej, gdzie inspektorzy pomogą nam rozpoznać grzyby niejadalne i trujące.
– Należy też pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne i nie można ich podawać dzieciom, osobom starszym i osobom cierpiącym na problemy pokarmowe – dodaje Aleksandra Stacherska.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?