Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rosocha: Jesienny Festiwal Smaków 2023. To Siódma edycja konkursu na pyszne potrawy i ciasta z dyni lub ziemniaka w gminie Golina [Foto]

Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
Pyry z gzikiem, placki ziemniaczane, zupa dyniowa, czy dyniowe spaghetti. Między innymi tego można było spróbować podczas siódmego już Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka, który po raz  siódmy odbył się w miejscowości Rosocha, gm. Golina.
Pyry z gzikiem, placki ziemniaczane, zupa dyniowa, czy dyniowe spaghetti. Między innymi tego można było spróbować podczas siódmego już Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka, który po raz siódmy odbył się w miejscowości Rosocha, gm. Golina. fot. Krzysztof Nowak
Dziś w Sołectwie Rosocha odbył się VII Festiwal Dyni i Ziemniaka, który zorganizował Dom Kultury w Golinie wspólnie z sołectwem. Lody z ziemniaków z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglewie zdobyły nagrodę specjalną.

Jesienny festiwal w sołectwie Rosocha. Potrawy z dyni i ziemniaka

W sobotę 23 września podczas takiej imprezy jak ta, nie mogło zabraknąć potraw przygotowanych przez Kola Gospodyń Wiejskich. Głównie to regionalne przysmaki przyciągnęły tłum ludzi, którzy zjechali się z pobliskich miejscowości, bowiem członkinie KGW zapewniły gościom darmową degustację ich wyrobów. W ramach festiwalu odbył się konkurs na najlepsza potrawę z dyni i ziemniaka.

W ramach festiwalu odbyły się cztery konkursy. Jak podkreśliła Sylwia Kudła, szefowa jury, z roku na rok przygotowywane potrawy są coraz smaczniejsze i coraz bardziej pomysłowe. Wybór zwycięzców natomiast to spory kłopot. Lody z ziemniaków z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglewie zdobyły nagrodę specjalną podczas VII Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka, który odbył się w miejscowości Rosocha w gminie Golina.

Nagrody za aranżację stoiska trafiły do: sołectwa Kawnice, OSP Rosocha i KGW Kraśnica. Najsmaczniejszą potrawą z ziemniaka został pączek ziemniaczany wykonany przez Marlenę Jakubowską z KGW Węglew. Kolejne dwa miejsca zajęły: nadziewane ziemniaki pod pierzynką serową(Barbara Szymczak z KGW Kraśnica) i kluski przecierane (Barbara Wiśniewska, sołectwo Kawnice). Jeśli chodzi o potrawy z dyni to pierwsze miejsce zajął pasztet z dyni z soczewicą wykonany przez Ewę Kujawę z KGW Lubiecz. Drugie miejsce przyznano za sernik dyniowy (Joanna Lewandowska z OSP Rosocha), a trzecie za babeczki dyniowe z kremem [b (Magdalena Łabik z KGW Kraśnica przy Kółku Rolniczym). Nagroda specjalna trafiła do KGW Węglew za lody z ziemniaków.

Dla uczestników festiwalu zaśpiewała Wokaliza oraz młodzi artyści ze szkoły w Golinie i tamtejszego domu kultury. Były też animacje dla dzieci i malowanie twarzy.

Pyry z gzikiem, placki ziemniaczane, zupa dyniowa, czy dyniowe spaghetti. Między innymi tego można było spróbować podczas siódmego już Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka, który po raz  siódmy odbył się w miejscowości Rosocha, gm. Golina.

Rosocha: Jesienny Festiwal Smaków 2023. To Siódma edycja k...

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto