Nasza Loteria

Rosocha: Jesienny Festiwal Smaków 2023. To Siódma edycja konkursu na pyszne potrawy i ciasta z dyni lub ziemniaka w gminie Golina [Foto]

Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
Pyry z gzikiem, placki ziemniaczane, zupa dyniowa, czy dyniowe spaghetti. Między innymi tego można było spróbować podczas siódmego już Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka, który po raz  siódmy odbył się w miejscowości Rosocha, gm. Golina.
Pyry z gzikiem, placki ziemniaczane, zupa dyniowa, czy dyniowe spaghetti. Między innymi tego można było spróbować podczas siódmego już Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka, który po raz siódmy odbył się w miejscowości Rosocha, gm. Golina. fot. Krzysztof Nowak
Dziś w Sołectwie Rosocha odbył się VII Festiwal Dyni i Ziemniaka, który zorganizował Dom Kultury w Golinie wspólnie z sołectwem. Lody z ziemniaków z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglewie zdobyły nagrodę specjalną.

Jesienny festiwal w sołectwie Rosocha. Potrawy z dyni i ziemniaka

W sobotę 23 września podczas takiej imprezy jak ta, nie mogło zabraknąć potraw przygotowanych przez Kola Gospodyń Wiejskich. Głównie to regionalne przysmaki przyciągnęły tłum ludzi, którzy zjechali się z pobliskich miejscowości, bowiem członkinie KGW zapewniły gościom darmową degustację ich wyrobów. W ramach festiwalu odbył się konkurs na najlepsza potrawę z dyni i ziemniaka.

W ramach festiwalu odbyły się cztery konkursy. Jak podkreśliła Sylwia Kudła, szefowa jury, z roku na rok przygotowywane potrawy są coraz smaczniejsze i coraz bardziej pomysłowe. Wybór zwycięzców natomiast to spory kłopot. Lody z ziemniaków z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglewie zdobyły nagrodę specjalną podczas VII Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka, który odbył się w miejscowości Rosocha w gminie Golina.

Nagrody za aranżację stoiska trafiły do: sołectwa Kawnice, OSP Rosocha i KGW Kraśnica. Najsmaczniejszą potrawą z ziemniaka został pączek ziemniaczany wykonany przez Marlenę Jakubowską z KGW Węglew. Kolejne dwa miejsca zajęły: nadziewane ziemniaki pod pierzynką serową(Barbara Szymczak z KGW Kraśnica) i kluski przecierane (Barbara Wiśniewska, sołectwo Kawnice). Jeśli chodzi o potrawy z dyni to pierwsze miejsce zajął pasztet z dyni z soczewicą wykonany przez Ewę Kujawę z KGW Lubiecz. Drugie miejsce przyznano za sernik dyniowy (Joanna Lewandowska z OSP Rosocha), a trzecie za babeczki dyniowe z kremem [b (Magdalena Łabik z KGW Kraśnica przy Kółku Rolniczym). Nagroda specjalna trafiła do KGW Węglew za lody z ziemniaków.

Dla uczestników festiwalu zaśpiewała Wokaliza oraz młodzi artyści ze szkoły w Golinie i tamtejszego domu kultury. Były też animacje dla dzieci i malowanie twarzy.

Pyry z gzikiem, placki ziemniaczane, zupa dyniowa, czy dyniowe spaghetti. Między innymi tego można było spróbować podczas siódmego już Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka, który po raz  siódmy odbył się w miejscowości Rosocha, gm. Golina.

Rosocha: Jesienny Festiwal Smaków 2023. To Siódma edycja k...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

NaM - Podlaskie ligawki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto