Bank Żywności podsumowuje zbiórkę w Koninie, Kole, Słupcy i Turku
Celem akcji było zebranie żywności na świąteczne stoły.
Najbardziej ofiarni okazali się uczniowie powiatu kolskiego, gdzie statystyczny uczeń przyniósł do szkoły 0,39 kg żywności, następnie dzieci z powiatu konińskiego 0,31 kg na ucznia.
Najwiącej żywności w przeliczeniu na 1 ucznia zgromadziło Gimnazjum nr 1 w Kole, następnie Szkoła Podstawowa w Dąbroszynie i Szkoła Podstawowa w Sokółkach.
Szkoła, która zebrała najwięcej, w nagrodę pojedzie na jednodniową wycieczkę do wybranej przez siebie miejscowości , ufundowanej przez Bank Żywności. Wśród zgromadzonych produktów najwięcej było mąki, cukru, kaszy, makaronu, a także słodyczy. Zebrane produkty zostały przekazane do ośrodków pomocy społecznej w regionie, domów dziecka i innych placówek pomocowych.
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?