Potężny czekoladowo-orzechowy przekładaniec waży 2345 kg. Do jego produkcji zużyto 630 kg tłuszczu, 150 kg cukru, 110 litrów spirytusu, 60 kg kakao, 150 kg ciemnej czekolady, 200 kg wiśni w żelu, 700 kg czekoladowego biszkoptu, 150 kg orzeszków, 145 kg nakropki oraz 70 kg karmelu.
Pierwszy kawałek tortu ukroił prezydent Józef Nowicki. Potem w ruch poszły noże i tortu mógł spróbować każdy, kto przyszedł pod konińską halę Rondo. Harcerze kwestowali na operację dla dwumiesięcznej Igi Ręglewskiej, która urodziła się z zespołem Aperta. Potrzeba na nią 100 tys. zł.
- W ciągu miesiąca udało nam się już zebrać 20 tys. złotych – mówi Urszula Maciaszek ze stowarzyszenia „Młodzi Aktywni”, które pilotuje akcję. - Dzisiaj zbieraliśmy także w największych konińskich marketach. Apelujemy również, żeby dzieci zamiast kwiatów na koniec roku szkolnego, wrzuciły do puszki symboliczne pięć złotych. Wtedy szybo uda nam się uskładać całą kwotę.
Zobacz najnowsze filmy w Glos.tv:
Konin. Wyrok za znęcanie się nad konkubiną
Konin. Dzień Flagi w II LO
Konin. Eleni spotkała się z Amazonkami
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?