Jej wysokość dynia - przepisy na jesienne dyniowe frykasy
Dynie
Ciasto dyniowe z serkiem mascarpone
500 gram dyni pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy wystygnie wybieramy miąższ i blendujemy na jednolitą masę. Masę mieszamy z 300 gramami mąki, 200 gramami cukry trzcinowego, 3 łyżeczkami przyprawy do piernika, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 2 łyżeczkami sody i szczyptą soli.
Dodaj do powstałej masy 4 ubite jajka i wlej 200 gram roztopionego, ale przestudzonego już masła. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, wyciśnij sok z połowy limonki i wlej do masy. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do wysmarowanej masłem formy. Piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
150 gram serka mascarpone utrzyj z 2 łyżkami cukru waniliowego, 2 łyzkami cukru pudru, 2 łyżkami masła, skórką cytrynową z pozostałej połowy cytryny i wyciśniętym sokiem z pozostałej połowy limonki. Wystudzone, upieczone ciasto posmaruj tą masą.