Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywa są bardzo zdrowe, jednak niektóre można gotować...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Gdy podgrzejesz ponownie te produkty, możesz się zatruć. Oto jedzenie, które trzeba zjeść od razu po przygotowaniu

Szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewki

Warzywa są bardzo zdrowe, jednak niektóre można gotować jedynie jeden raz. Należą do nich właśnie: szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewki. Ich ponowna obróbka cieplna sprawia, że zawarte w nich azotany przekształcają się w substancje toksyczne, czyli azotyny. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w kontekście różnych zup czy sosów, które najczęściej przygotowuje się na kilka dni.

Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->

Czytaj też:Tyle kalorii mają w sobie pączki! Sprawdź

Zobacz również

W Sztumie ktoś porzucił pięć psów. Pilnie potrzebne nowe domy

W Sztumie ktoś porzucił pięć psów. Pilnie potrzebne nowe domy

Wypadek na Warszawskiej. Służby ratunkowe w akcji

Wypadek na Warszawskiej. Służby ratunkowe w akcji

Polecamy

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Ten trening pozwoli ci ukoić nerwy. Odpręży twoje ciało i umysł

Ten trening pozwoli ci ukoić nerwy. Odpręży twoje ciało i umysł

Zastępcy prezydenta Konina wybrani

Zastępcy prezydenta Konina wybrani