Zespół Szkół Budowlanych w Koninie - Dzień Hotelarza i Gastronoma
Kształcenie gastronomów i hotelarzy w Zespole Szkół Budowlanych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Koninie to wieloletnia tradycja. Uczniowie rozwijają pasje w klasach technik żywienia i usług gastronomicznych w klasach o profilu technik hotelarstwa i w Zasadniczej Szkole Zawodowej - w zawodzie kucharz.
Zespół Szkół Budowlanych w Koninie mając tak liczną młodzież kształcąca się w tych kierunkach, po raz 10 świętował Dzień Gastronoma i Hotelarza.
Konferencję otworzył Zastępca Prezydenta Konina, Sławomir Lorek. Była prelekcja dietetyka - Marzeny Pałasz, na temat zasad zdrowego żywienia. Mówiono o nowatorskim projekcie „Odmieniamy Siebie”. Było też o miodzie - Ewa Nowak sprzedała kilka cennych informacji na temat tego produktu. Atrakcją konferencji były pokazy - barmański, przygotowany Pana Krzysztofa Drabika i flambirowania, prezentowany przez Kucharza Hotelu Atut, Pana Tomasza Bobrowskiego.
W programie uroczystości znalazły się też podsumowania dokonań uczniów, nauczycieli klas gastronomiczno-hotelarskich. Gratulacje, oklaski i nagrody otrzymali wyróżniający się uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich oraz ich rodzice.
Młodzież prezentowała swoje doświadczenia z praktyk międzynarodowych, praktyk na promach oraz kompetencje zdobyte w ramach projektów w poznańskich hotelach i firmach branży gastronomicznej.
W programie nie zabrakło również części artystycznej przygotowanej przez uczniów II Technik Hotelarstwa, pod kier. nauczycieli Agnieszki Wagner-Piekuty, Małgorzaty Kucal-Wątroba.
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?