MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Dni Chrzanowa 2024. Agnieszka Chylińska przyciągnęła rekordową publiczność. Zdjęcia

Dni Chrzanowa 2024. Agnieszka Chylińska przyciągnęła rekordową publiczność. Zdjęcia

Silna ulewa przeszła przez powiat gryfiński. Ulice były nieprzejezdne

Silna ulewa przeszła przez powiat gryfiński. Ulice były nieprzejezdne

Polecamy

Tygodniowy przegląd prasy w Koninie, (26.05-1.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Koninie, (26.05-1.06.2024)

Nietrzeźwi kierowcy rozpoczęli długi weekend

Nietrzeźwi kierowcy rozpoczęli długi weekend

Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

ROZMOWA
Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii