Wiosną zachwycają kwiatami, Jesienią owocami pigwa, pigwowiec - bogactwo witaminy C

Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
Udostępnij:
Polska, złota jesień to czas, kiedy przychodzi pora na ostatnie zbiory w sadzie oraz lesie. Kolejnym jesiennym bogactwem, są owoce pigwowca.Pigwa, pigwowiec - bogactwo witaminy C. To dwa różne owoce. Pigwa jest duża, pigwowiec mały, ale i pigwa i pigwowiec są kwaśne, żółte i bogate w witaminę C. Dziś o pigwie, która jest nie tylko na przeziębienie.

Pigwa, pigwowiec - bogactwo witaminy C.

W naszych ogrodach pigwowiec sadzimy coraz chętniej. Jego krzewy znakomicie nadają się do tworzenia interesujących kompozycji rabatowych. Ich głównym walorem wizualnym jest fakt, że wiosną zachwycają pięknymi kwiatami, a latem i jesienią atrakcyjnymi, aromatycznymi owocami.

Pigwa - owoc, który w okresie zachorowań powinien stać się składnikiem naszej diety. Zawiera dużo witaminy C. Ma właściwości, które wzmacniają naszą odporność.

Żółte owoce - duże, kształtem przypominające gruszki - to pigwa. Pigwowiec ma malutkie owoce, które rosną na krzakach.

Wiosną zachwycają kwiatami, Jesienią owocami pigwa, pigwo...

Zarówno pigwa jak i pigwowiec nie nadają się do jedzenia na surowo bo są kwaśne i twarde.

Co zatem można zrobić z pigwy?

Polecamy sok. Dla dorosłych i dzieci - na przeziębienie i profilaktycznie. Jak się okazuje, pigwa i pigwowiec dobre są też na dolegliwości ze strony układu pokarmowego,oczyszcza, wzmaga apetyt, hamuje wymioty, wspomaga leczenie biegunki, niestrawności, zgagi, nieżytu żołądka i jelit oraz stanów zapalnych. Owoce pigwowca zawierają wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu. Korzystnie wpływają na pracę wątroby, dlatego polecane są osobom zażywającym leki. Wykazują również działanie uspokajające, obniżają poziom glukozy oraz złego cholesterolu we krwi.

ZOBACZ TAKŻE

Pigwa - przepis na sok

1 kg owoców pigwy. Każdy z nich pokrój ale nie obierając ich ze skórki. Bez pestek układaj warstwami w słoiku. Każdą warstwę przesypuj cukrem. Cukru w sumie około 0,5 kg. Słoik zamykamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Codziennie mieszamy jego zawartość. Syrop zlewamy ze słoików i pasteryzujemy 10 minut. Sok jest gotowy. Smacznego!

Wiosną zachwycają kwiatami, Jesienią owocami pigwa, pigwo...

Nowe obostrzenia od 15 grudnia!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie