Pigwa, pigwowiec - bogactwo witaminy C.
W naszych ogrodach pigwowiec sadzimy coraz chętniej. Jego krzewy znakomicie nadają się do tworzenia interesujących kompozycji rabatowych. Ich głównym walorem wizualnym jest fakt, że wiosną zachwycają pięknymi kwiatami, a latem i jesienią atrakcyjnymi, aromatycznymi owocami.
Pigwa - owoc, który w okresie zachorowań powinien stać się składnikiem naszej diety. Zawiera dużo witaminy C. Ma właściwości, które wzmacniają naszą odporność.
Żółte owoce - duże, kształtem przypominające gruszki - to pigwa. Pigwowiec ma malutkie owoce, które rosną na krzakach.
Zarówno pigwa jak i pigwowiec nie nadają się do jedzenia na surowo bo są kwaśne i twarde.
Co zatem można zrobić z pigwy?
Polecamy sok. Dla dorosłych i dzieci - na przeziębienie i profilaktycznie. Jak się okazuje, pigwa i pigwowiec dobre są też na dolegliwości ze strony układu pokarmowego,oczyszcza, wzmaga apetyt, hamuje wymioty, wspomaga leczenie biegunki, niestrawności, zgagi, nieżytu żołądka i jelit oraz stanów zapalnych. Owoce pigwowca zawierają wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu. Korzystnie wpływają na pracę wątroby, dlatego polecane są osobom zażywającym leki. Wykazują również działanie uspokajające, obniżają poziom glukozy oraz złego cholesterolu we krwi.
ZOBACZ TAKŻE
Pigwa - przepis na sok
1 kg owoców pigwy. Każdy z nich pokrój ale nie obierając ich ze skórki. Bez pestek układaj warstwami w słoiku. Każdą warstwę przesypuj cukrem. Cukru w sumie około 0,5 kg. Słoik zamykamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Codziennie mieszamy jego zawartość. Syrop zlewamy ze słoików i pasteryzujemy 10 minut. Sok jest gotowy. Smacznego!
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?