Objętość posiłku ma istotny wpływ nie tylko na naszą masę ciała, ale także na... ryzyko rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Spożywając duże porcje jedzenia, narażamy się bowiem na nadwagę i otyłość, a każdy kolejny zbędny kilogram stanowi dodatkowe obciążenie dla mięśnia sercowego. U osób, których serce jest zmuszone do większego wysiłku, dochodzi do wzrostu ryzyka rozwoju choroby serca oraz nadciśnienia. Warto więc zastanowić się, czy obfity posiłek podany na solidnym, dużym talerzu to dobry pomysł.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?