Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kelnerskie w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych

Krzysztof Nowak
W Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie odbyły się warsztaty z obsługi gościa pod okiem Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej.

Uczniowie z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobywali wiedzę i umiejętności, którą będą mogli wykorzystać podczas swojej pracy zawodowej. Na warsztatach uczniowie szkolili sposoby nalewania wina do kieliszków gości, noszenie talerzy czy techniki przekładania potraw na talerz gościa. Wzbogacili swoją wiedzę z zastawy stołowej oraz z metod i technik podawania potraw i napojów.

Dużą atrakcją było serwowanie potraw z wykorzystaniem wózka kelnerskiego, przygotowywania i podawania deseru z bananów flambirowanych (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go, tak zwany płonący półmisek) oraz filetowania ananasa w obecności gościa.
Prowadzący warsztaty Grzegorz Górnik, jako profesjonalista, przekazał młodzieży wiele cennych informacji i tajników zawodu kelnera oraz dobre rady i wskazówki, jak osiągnąć sukces w gastronomii. Zajęcia zakończyły się uzyskaniem wartościowego certyfikatu i tak się podobały, że już zapowiedziano, ze odbędą się kolejny raz. Kurs odbył się z inicjatywy nauczycielki przedmiotów zawodowych - Elżbiety Sell.

od 12 lat
Wideo

echodnia Ksiądz Łukasz Zygmunt o Triduum Paschalnym

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto