Uczniowie z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobywali wiedzę i umiejętności, którą będą mogli wykorzystać podczas swojej pracy zawodowej. Na warsztatach uczniowie szkolili sposoby nalewania wina do kieliszków gości, noszenie talerzy czy techniki przekładania potraw na talerz gościa. Wzbogacili swoją wiedzę z zastawy stołowej oraz z metod i technik podawania potraw i napojów.
Dużą atrakcją było serwowanie potraw z wykorzystaniem wózka kelnerskiego, przygotowywania i podawania deseru z bananów flambirowanych (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go, tak zwany płonący półmisek) oraz filetowania ananasa w obecności gościa.
Prowadzący warsztaty Grzegorz Górnik, jako profesjonalista, przekazał młodzieży wiele cennych informacji i tajników zawodu kelnera oraz dobre rady i wskazówki, jak osiągnąć sukces w gastronomii. Zajęcia zakończyły się uzyskaniem wartościowego certyfikatu i tak się podobały, że już zapowiedziano, ze odbędą się kolejny raz. Kurs odbył się z inicjatywy nauczycielki przedmiotów zawodowych - Elżbiety Sell.
echodnia Ksiądz Łukasz Zygmunt o Triduum Paschalnym
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?