Oto potrzebne składniki i procedura...
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
niespełna 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być też biały)
aromat waniliowy (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią)
cukier puder na lukier
woda do lukru lub 1 białko jeśli chcemy zrobić lukier królewski
Dodatkowo:
duża blacha, papier do pieczenia, foremka do wycinania – rzecz jasna w kształcie konika, końskiej głowy ewentualnie konika na biegunach.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajko, dodajemy aromat i masło (siekamy je). Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy około 30 minut w lodówce lub krócej w zamrażalniku.
Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej na grubość około 5 mm). Jeśli nie macie silikonowej maty blat warto podsypać lekko mąką.
Wycinamy dowolne kształty ciasteczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do zarumienienia (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasteczek).
Gdy ciasteczka przestygną oprószamy zabieramy się za dekorowanie.
Lukier zwykły – cukier puder mieszamy z niewielką ilością wody, tak by był gęsty. Jeśli jest za gęsty dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki dosypujemy cukru pudru.
Lukier królewski – ubijamy białko na sztywną pianę i łączymy z cukrem pudrem.
Kolorowanie lukru – można użyć barwników spożywczych, ale ponieważ mamy do czynienia z końmi, polecam jako barwnik kakao, dozowane do lukru tak by powstały w różnych miseczkach różne odcienie brązowego. Plus oczywiście lukier biały. Zwłaszcza, że białe koniki w Koninie zdecydowanie powinny wieść prym.
A reszta to już kwestia czystej fantazji…
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?