Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza

Zobacz również

Powiat miechowski. Policjant czujny nawet po służbie

Powiat miechowski. Policjant czujny nawet po służbie

W powiecie brzeskim już wszystko wiadomo. Starosta pełnił już tę funkcję wcześniej

W powiecie brzeskim już wszystko wiadomo. Starosta pełnił już tę funkcję wcześniej

Polecamy

Jedziesz na wakacje do Dubaju? Tych atrakcji już nie zobaczysz!

Jedziesz na wakacje do Dubaju? Tych atrakcji już nie zobaczysz!

Jakie były tematy rozprawek na maturze z polskiego? Sprawdź

Jakie były tematy rozprawek na maturze z polskiego? Sprawdź

Matura z języka polskiego 2024. Formuła 2015 i 2023 - odpowiedzi i arkusze

Matura z języka polskiego 2024. Formuła 2015 i 2023 - odpowiedzi i arkusze