Tu znajdziesz najlepsze lodziarnie w Koninie. Sprawdź adresy we wrześniu 2023

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Koninie?
Gdzie się wybrać na lody w Koninie? ahirao_photo
Sprawdź, gdzie zlokalizowane są dobre lodziarnie w Koninie. Niewątpliwie są przez wszystkich kojarzone z sezonem letnim. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez orzeźwiającego przysmaku, jakim są lody. Przenieś się do przeszłości, by sprawdzić ich początki. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Koninie.

Jakie były pierwsze lody?

Po raz pierwszy w starożytnych Chinach pisano o deserze z owoców, lodu i mleka. Tym unikatowym rarytasem delektowali się również wybrańcy zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Ponieważ zachodziła konieczność transportu lodu z gór były wykwintnym i rzadko spotykanym posiłkiem w formie dzisiejszego sorbetu.

W czasach Renesansu odkryto, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z lodem i solą zmrozi się on i tak powstaną lody. Pierwsza lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope została otwarta we Francji w 1686 roku.

W Polsce w latach dwudziestych ubiegłego wieku modne było chodzenie do lodziarni i cukierni. Lody nabyć można było również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, oferta zaś zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Po II wojnie światowej produkcja lodów znacznie się rozwinęła, a ich spożywanie stało się bardzo popularne. We wczesnych latach tego okresu rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i umieszczali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je za pomocą łyżek na wafle lub andruty. Smaki oferowane wówczas nie były urozmaicone. Na ogół były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z czasem komponowano nowe smaki, a ich produkcja stawała się coraz większa. Podawano je w waflowych pucharkach, zaczęły pojawiać się także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

W obecnych czasach lody robi się z gotowych mieszanek proszkowych z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Możemy jednak spotkać w Koninie lodziarnie, w których podobnie, jak kiedyś wykonuje się pracę z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Koninie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Koninie

katalog firm

Jakie lody możesz zjeść w lodziarniach w Koninie?

Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. Latem w wielu miejscach znajdują się lodziarnie posiadające w ofercie lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Oprócz tego są jeszcze lody gałkowe. Do tego ciekawym zmrożonym deserem okażą się sorbety robione z owoców i wody.

Lody włoskie sporządzane są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

Lody wegańskie różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. Są to najczęściej sorbety bądź lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i na pewno są bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Które lody są najmniej kaloryczne?

Gdy sięgamy po lody myślimy o tym ile mają kalorii i czy nie wpłyną negatywnie na naszą figurę. W zależności od tego, jaki jest to rodzaj lodów porcja 100 g zawiera w sobie około 200 kcl. W jednej gałce lodów znajduje się 130 kcl. Porównując to do innych deserów jest to niewielka ilość. Bez obaw możemy więc zajadać się nimi podczas upałów.

Z pewnością najbardziej zdrowe są lody domowej roboty. Możemy wykorzystać do tego jogurt lub wodę, świeże owoce i dodatki, np. orzechy. Dodanie mniejszej ilości cukru lub zdrowszego zamiennika przyniesie taki efekt, że kaloryczność spadnie.

Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie