Polecane galerie

Szefowie kuchni © Pxhere.com
[3/15]

Szefowie kuchni

Branża: gastronomiczna

Z niedoborem wykwalifikowanych pracowników boryka się branża gastronomiczna. Aż w 11 województwach brakuje doświadczonych osób, które potrafią zarządzać pracą zespołu. Równowagę odnotowano tylko w pięciu województwach: zachodniopomorskim, mazowieckim, łódzkim, opolskim i kujawsko-pomorskim.

W ośmiu województwach właściciele lokali gastronomicznych mają problem ze znalezieniem kelnerów i barmanów (w zachodniej i południowej Polsce), w siedmiu trudno jest obsadzić stanowiska pomocy kuchennych (w zachodniej Polsce).

Pracodawcy z branży gastronomicznej borykają się także z niedoborem, cukierników, kucharzy i piekarzy.


Istnieją zawody, w których stale brakuje rąk do pracy. Osoby, które je wykonują, mogą przebierać w ofertach zatrudnienia. Zobacz, w których branżach i zawodach nigdy nie grozi ci bezrobocie.

Najnowsze wiadomości

reklama