Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To się dzieje z organizmem, gdy jemy zbyt dużo słodyczy!

OPRAC.:
Dariusz Nawrocki
Dariusz Nawrocki
Okazuje się, że statystyczny Polak zjada średnio 45 kilogramów cukru rocznie. Najczęściej jest to cukier w produktach przetworzonych, głównie fruktoza. Spotykamy ją w słodyczach i wysoko przetworzonej żywności. 

- Fruktoza jest to cukier prosty, który w naturze występuje w owocach i w miodzie. My niestety najczęściej mamy do czynienia z fruktozą w formie przetworzonej, dodawanej jako syrop glukozowo-fruktozowy - tłumaczyła w programie "Pytanie na śniadanie" w TVP 2 dietetyk Sylwia Gugała - Mirosz. 

Takie są skutki jedzenia słodyczy. Szczegóły w naszej galerii >>>>
Okazuje się, że statystyczny Polak zjada średnio 45 kilogramów cukru rocznie. Najczęściej jest to cukier w produktach przetworzonych, głównie fruktoza. Spotykamy ją w słodyczach i wysoko przetworzonej żywności. - Fruktoza jest to cukier prosty, który w naturze występuje w owocach i w miodzie. My niestety najczęściej mamy do czynienia z fruktozą w formie przetworzonej, dodawanej jako syrop glukozowo-fruktozowy - tłumaczyła w programie "Pytanie na śniadanie" w TVP 2 dietetyk Sylwia Gugała - Mirosz. Takie są skutki jedzenia słodyczy. Szczegóły w naszej galerii >>>>Pixabay/ zdjęcie ilustracyjne
Zobaczcie, jakie skutki dla naszego zdrowia i wyglądu mają słodycze. Z całą pewnością powinniśmy ograniczyć ich spożywanie. Dlaczego? O tym piszemy w artykule poniżej. "Cukier krzepi" - to hasło reklamowe Melchiora Wańkowicza zachęcało Polaków w latach 1925-1932 do zwiększenia konsumpcji cukru. Wówczas statystyczny Polak zjadał jednak 4 kilogramy cukru rocznie, a dziś - aż 45 kilogramów!

Dlaczego warto ograniczyć spożywanie słodyczy? Zobaczcie!

Statystyczny Polak pochłania stanowczo zbyt dużo słodyczy. Zbyt często sięgamy po napoje słodzone. Efekt? Nadwaga, otyłość, próchnica zębów, miażdżyca, większe ryzyko wystąpienia cukrzycy i zwiększenia poziomu cholesterolu.

Okazuje się, że statystyczny Polak zjada średnio 45 kilogramów cukru rocznie. Najczęściej jest to cukier w produktach przetworzonych, głównie fruktoza. Spotykamy ją w słodyczach i wysoko przetworzonej żywności.

- Fruktoza jest to cukier prosty, który w naturze występuje w owocach i w miodzie. My niestety najczęściej mamy do czynienia z fruktozą w formie przetworzonej, dodawanej jako syrop glukozowo-fruktozowy - tłumaczyła w programie "Pytanie na śniadanie" w TVP 2 dietetyk Sylwia Gugała - Mirosz.

Takie są skutki jedzenia słodyczy. Szczegóły w naszej galerii:

Najwięcej fruktozy spotkamy w dżemach, lodach, słodyczach, galaretkach, napojach energetycznych.

- Żeby wątroba mogła ja przetworzyć, musi ją rozłożyć do glikogenu, do glukozy i do wolnych kwasów tłuszczowych. I niestety te wolne kwasy tłuszczowe, których jest dużo, gdzieś muszą być zmagazynowane. Odkładają się w tkance tłuszczowej. Komórki tłuszczowe robią się coraz większe, a to przekształca się na zwiększanie masy samej tkanki tłuszczowej - mówiła Sylwia Gugała - Mirosz.

Podkreślała, że nadmiar fruktozy powoduje z jednej strony insulinoodporność, a z drugiej strony - nasze podwzgórze nie produkuje leptyny, hormonu, który daje nam informacji, że jesteśmy syci. Jeśli takie "wiadomości" do nas nie docierają, wtedy jemy, jemy i jemy.

Czy da się żyć bez cukru?

"Tak, to możliwe! Nawet jeśli wydaje ci się to mało prawdopodobne, można bez niego żyć. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak szkodliwy wpływ na nasze zdrowie może mieć cukier, warto więc chociaż spróbować ograniczyć jego spożywanie" - czytamy na stronie ofeminin.pl.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To się dzieje z organizmem, gdy jemy zbyt dużo słodyczy! - Inowrocław Nasze Miasto

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto