Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Teraz czas na topinambur i skorzonerę

Alina Gierak
Alina Gierak
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, pasternak i skorzonera - jest szansa, że te zapomniane warzywa wrócą na stoły dolnośląskich restauracji. Może to się stać dzięki uczniom szkół gastronomicznych z Bolesławca, Jeleniej Góry i Wałbrzycha, którzy poznawali te warzywa i uczy-li się z nich robić potrawy.

- Skorzonera zwana jest zimowymi szparagami. Ugotowaną wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem - Dariusz Barański, szef kuchni wrocławskiej restauracji Monopol, pokazywał młodym kucharzom , jak przyrządzić to warzywo.

- Skorzonerę znaliśmy, ale o topinamburze nie słyszeliśmy - mówią Natalia Przygoda i Tomasz Janiczek, uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Usługowych w Jeleniej Górze.

Po warsztatach, prowadzonych w pałacu Łomnica w ramach unijnego programu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska", już wiedzą, że topinambur znany był w dawnej Polsce. Smakuje jak ziemniaczana bulwa, ma wiele składników odżywczych, można z niego robić zupy, tarty i zapiekanki.

Gieno Mientkiewicz, ekspert kulinarny, poleca także kozinę i gęsinę, bo to bardzo delikatne i smaczne mięsa. Jego zdaniem restauracje powinny szukać lokalnych produktów i z nich przyrządzać potrawy. Uważa, że hitem dolnośląskim są ryby - karpie i pstrągi - oraz sery.

- Takich dobrych, jak produkowane przez Sokołowskich z Łomnicy, nigdzie nie jadłem - zachwala sery z zagrody Kozia Łąka. Zofia Winawer, współorganizatorka warsztatów, ma nadzieję, że dzięki młodym kucharzom pasternak i skorzonera wejdą do codziennego menu.

TUTAJ ZNAJDZIESZ CIEKAWE PRZEPISY
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto