- Skorzonera zwana jest zimowymi szparagami. Ugotowaną wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem - Dariusz Barański, szef kuchni wrocławskiej restauracji Monopol, pokazywał młodym kucharzom , jak przyrządzić to warzywo.
- Skorzonerę znaliśmy, ale o topinamburze nie słyszeliśmy - mówią Natalia Przygoda i Tomasz Janiczek, uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Usługowych w Jeleniej Górze.
Po warsztatach, prowadzonych w pałacu Łomnica w ramach unijnego programu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska", już wiedzą, że topinambur znany był w dawnej Polsce. Smakuje jak ziemniaczana bulwa, ma wiele składników odżywczych, można z niego robić zupy, tarty i zapiekanki.
Gieno Mientkiewicz, ekspert kulinarny, poleca także kozinę i gęsinę, bo to bardzo delikatne i smaczne mięsa. Jego zdaniem restauracje powinny szukać lokalnych produktów i z nich przyrządzać potrawy. Uważa, że hitem dolnośląskim są ryby - karpie i pstrągi - oraz sery.
- Takich dobrych, jak produkowane przez Sokołowskich z Łomnicy, nigdzie nie jadłem - zachwala sery z zagrody Kozia Łąka. Zofia Winawer, współorganizatorka warsztatów, ma nadzieję, że dzięki młodym kucharzom pasternak i skorzonera wejdą do codziennego menu.
TUTAJ ZNAJDZIESZ CIEKAWE PRZEPISYJak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?