Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także...
fot. Monika Góralska

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Kostki rosołowe

Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także źródłem szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, czyli tłuszczów utwardzonych. Są także naszpikowane wzmacniaczami smaku i innymi chemicznymi dodatkami. Smak zupy z ich dodatkiem to zasługa głównie ogromnej dawki soli, rakotwórczego glutaminianu sodu i innych sztucznych wzmacniaczy smaku. Warzyw i przypraw w kostkach są zaledwie śladowe ilości, których nawet nie poczulibyśmy gdyby zostały one pozbawione innych dodatków. Dlatego kostek rosołowych należy wystrzegać się nie tylko jako dodatku do żurku, ale w ogóle wyeliminować je ze swojej diety.

Zobacz również

Biesiada z Cyganami 2024 w Ciechocinku. Tłumy na koncercie w Parku Zdrojowym

Biesiada z Cyganami 2024 w Ciechocinku. Tłumy na koncercie w Parku Zdrojowym

Trzymał w domu narkotyki, usłyszał zarzuty

Trzymał w domu narkotyki, usłyszał zarzuty

Polecamy

Na czym dorobiła się Joanna Przetakiewicz? Prawniczka zarobiła krocie na tym biznesie

Na czym dorobiła się Joanna Przetakiewicz? Prawniczka zarobiła krocie na tym biznesie

Ważne szczepienia dla nastolatków są bezpłatne. Mogą uchronić przed nowotworami

Ważne szczepienia dla nastolatków są bezpłatne. Mogą uchronić przed nowotworami

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła