Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takie są zalety jedzenia rzodkiewek. Warto włączyć je do diety

Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Rzodkiewek nie powinny jeść osoby zmagające się z chorobami trzustki, wrzodami i zespołem jelita drażliwego. W ograniczonych ilościach mogą być spożywane przy kamicy fosforanowej. 

Zobaczcie, a kto powinien włączyć rzodkiewki do diety. Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>
Rzodkiewek nie powinny jeść osoby zmagające się z chorobami trzustki, wrzodami i zespołem jelita drażliwego. W ograniczonych ilościach mogą być spożywane przy kamicy fosforanowej. Zobaczcie, a kto powinien włączyć rzodkiewki do diety. Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Rzodkiewka jest warzywem korzennym, które posiada w swoim składzie wiele składników odżywczych cennych dla naszego zdrowia. Jest niskokaloryczna. Można dodać je do kanapek, sałatek czy serka, ale można je także jeść na gorąco. Zobaczcie jakie są zalety jedzenia rzodkiewek.

Rzodkiewka jest dobrym źródłem witaminy C, zawiera również kwas foliowy i witaminę B6 oraz minerały potas, mangan i wapń. Rzodkiewka zawiera wiele substancji przeciwutleniających – w tym beta-karoten, zeaksantynę, luteinę a także sulforafan.

Węglowodany w rzodkiewce to w połowie cukry proste (glukoza i fruktoza), a w połowie błonnik. Rzodkiewki świetnie oczyszczają organizm, usuwając także nadmiar bilirubiny, stabilizując jej poziom.

Czytaj także: Takie są skutki jedzenia kiełków. Te osoby powinny je jeść - są nie tylko zdrowe ale i smaczne

Wiele osób przed spożyciem rzodkiewki pozbawia ją liści. Jednak i one wykazują korzystne właściwości zdrowotne.

Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, tuż po wyrwaniu. Łatwo je wyhodować, wystarczy słoneczny balkon. Na zbiór trzeba poczekać ok. 3 tygodni. Rzodkiewki są nietrwałe, szybko więdną. Można je przechowywać do 2 dni w lodówce w miseczce wypełnionej wodą.

Jeśli masz te objawy musisz zacząć jeść rzodkiewki

Dzięki włączeniu rzodkiewki do diety wzbogacają dietę licznymi minerałami i witaminami. W poniższej galerii zobaczcie jakie zalety ma jedzenie rzodkiewki:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Takie są zalety jedzenia rzodkiewek. Warto włączyć je do diety - Włocławek Nasze Miasto

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto