Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takie produkty mają najwięcej witaminy C. Niektóre produkty mogą zaskoczyć! Cytryna wcale nie jest rekordzistką

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
Najwięcej witaminy C zawierają owoce cytrusowe. Dobrym źródłem są też kiszonki. Nie brakuje też warzyw, które mają jej pod dostatkiem.

Które produkty stanowią najlepsze źródło witaminy C? Mamy listę! 

Sprawdź wszystkie produkty zawierające witaminę C ---->
Najwięcej witaminy C zawierają owoce cytrusowe. Dobrym źródłem są też kiszonki. Nie brakuje też warzyw, które mają jej pod dostatkiem. Które produkty stanowią najlepsze źródło witaminy C? Mamy listę! Sprawdź wszystkie produkty zawierające witaminę C ---->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Witamina C kojarzy się głównie ze wzmacnianiem odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To jednak nie jej jedyne zadanie. Witamina C jest również silnym przeciwutleniaczem, pozytywnie wpływa na zdrowie skóry, a ponadto, jest niezbędna do syntezy kolagenu. Ludzki organizm nie może jej ani produkować, ani magazynować, dlatego należy dostarczać ją wraz z jedzeniem. W jakich produktach jest najwięcej witaminy C? Sprawdziliśmy!

Do czego potrzebna jest witamina C?

Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. To witamina antyoksydacyjna, chroniąca organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w profilaktyce wielu chorób.

Ponadto, bierze ona udział w różnych reakcjach biochemicznych między innymi w przemianach aminokwasów czy syntezie hormonów. Witamina C jest także konieczna do syntezy kolagenu. Przyspiesza gojenie ran i zwiększa odporność organizmu.

Jakie funkcje pełni w organizmie witamina C?

  • reguluje procesy pochłaniania drobnoustrojów przez leukocyty
  • przyspiesza gojenie ran, hamowanie krwawienia dziąseł
  • wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne
  • spowalnia procesy starzenia się skóry
  • obniża ciśnienie krwi i cholesterol
  • reguluje produkcję kolagenu

Niedobór witaminy C: objawy, skutki

Na niedobory tej witaminy są najbardziej narażone osoby starsze, alkoholicy i palacze. Ci ostatni mają dwukrotnie większe zapotrzebowanie na witaminę C niż inni.

Zbyt niski poziom tej witaminy w organizmie może spowodować osłabienie naczyń włosowatych i doprowadzić do rozwoju niedokrwistości. Ponadto, może się przyczynić do rozwoju szkorbutu, astmy i zmian w kościach, chrząstkach.

Objawy niedoboru witaminy C

  • osłabienie, szybkie męczenie się
  • brak apetytu
  • ból mięśni i stawów
  • obniżenie odporności
  • infekcje i zapalenie błony śluzowej
  • trudności w gojeniu ran
  • krwawienie dziąseł
  • skłonność do występowania siniaków

W jakich produktach jest witamina C? Źródła

Kwas askorbinowy jest substancją rozpuszczalną w wodzie, oznacza to, że nie jest gromadzona w organizmie, a wydalana wraz z potem i moczem. W praktyce oznacza to, że przedawkowanie witaminy C jest trudne. Organizm człowieka nie jest jednak w stanie samodzielnie jej wytwarzać, musi być zatem dostarczana wraz z pożywieniem, ewentualnie pod postacią suplementów.

Dziennie średnie zapotrzebowanie na witaminę C:

  • Dzieci w wieku od 1 do 3 lat – 30 mg
  • Dzieci w wieku od 4 do 12 lat – 40 mg
  • Dziewczęta w wieku od 13 do 18 lat – 55 mg
  • Chłopcy w wieku od 13 do 18 lat – 65 mg
  • Kobiety – 75 mg
  • Mężczyźni – 90 mg

Najlepszym źródłem witaminy C są oczywiście owoce, warzywa i kiszonki. Dobrze jest spożywać je w formie surowej, bez obróbki termicznej. Gotowanie, pieczenie i smażenie obniża bowiem zawartość tej witaminy.

Które owoce i warzywa mają najwięcej witaminy C?

Najwięcej witaminy C zawierają owoce cytrusowe. Dobrym źródłem są też kiszonki. Nie brakuje też warzyw, które mają jej pod dostatkiem.

Które produkty stanowią najlepsze źródło witaminy C? Mamy listę! Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię! Wbrew pozorom wcale cytryna nie zawiera jej najwięcej.

Czytaj więcej na gloswielkopolski.pl.
Masz zbyt niski poziom żelaza? To może być anemia. Takie produkty warto włączyć do swojej diety. Jeśli często jesz orzechy, to powinieneś wiedzieć, że niektóre z nich mają tyle kalorii co pączek. Sprawdziliśmy, które są najbardziej kaloryczne.

Dobroczynne działanie rzepy. Znasz je?

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Takie produkty mają najwięcej witaminy C. Niektóre produkty mogą zaskoczyć! Cytryna wcale nie jest rekordzistką - Poznań Nasze Miasto

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto