Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba, podnoszą z ziemi przez uszanowanie, dla darów nieba, tęskno mi, Panie
- wyznawał Cyprian Kamil Norwid w jednym ze swych najbardziej znanych wierszy. Norwid osobiście doświadczył braku chleba, zmarł zresztą w paryskim przytułku. Znał wartość "kruszyny" chleba. Czy w Polsce, z tego zwyczaju, który opisał, nic już dziś nie pozostało?
Najczęściej wyrzucamy chleb i owoce
Do wyrzucania jedzenia przyznaje się 60% z nas. Wyrzucamy najczęściej pieczywo i owoce, a głównym powodem wyrzucania jest nie sprawdzanie terminu przydatności do spożycia danego produktu. Bank Żywności, w tym Bank Żywności w Koninie, od kilkudziesięciu lat prowadzą działalność w celu zminimalizowania tego zjawiska. Pozyskują one żywność, chroniąc ją przed utylizacją i przekazujemy osobom potrzebującym. Dzięki tym działaniom zostają uratowane tysiące ton żywności, z której w naszym regionie korzysta około 16 tysięcy osób.
EkoMIsja
Prócz pomocy żywnościowej Bank Żywności, w tym Bank Żywności w Koninie, prowadzą również działania edukacyjne, zmierzające do zmiany naszych nawyków żywieniowych i ograniczenia marnowania żywności w domach. Obecnie realizują projekt edukacyjny EkoMIsja, skierowany głównie do dzieci ze szkół podstawowych.
Światowy Dzień Żywności
Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?