Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sierpień zamknięty w słoikach [przepisy]

Renata Napierkowska
Nadesłane
Zimą słoiki z przetworami umieszczone na półkach w spiżarni nie tylko cieszą oczy i przypominają letnie miesiące, ale są doskonałym dodatkiem do potraw.

Warto latem wygospodarować trochę czasu, by przygotować własne przetwory.

- Sierpień to czas wytężonej pracy dla tych gospodyń, które chcą zapełnić swoją spiżarnię różnymi pysznościami. Nadszedł czas na przygotowywanie przetworów z pierwszych jabłek, śliwek, gruszek i pomidorów - mówi Alina Książek z Pławina.

Marynowane pomidory koktajlowe

Składniki:
1 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
0,5 szklanki octu
2 szklanki wody
6 liści laurowych
2 łyżeczki gorczycy
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 gałązka estragonu

Wykonanie:
Paprykę i czosnek pokroić w plasterki. Ocet zagotować z wodą, chilli, czosnkiem, gorczycą, liściem laurowym, cukrem i solą. Do słoików włożyć pomidory i kawałek estragonu, zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia.

Dżem jabłkowo - gruszkowy

Składniki:
1 kg jabłek
0,5 kg gruszek
1 pomarańcza
cukier do smaku

Wykonanie:
Jabłka i gruszki pokroić, zetrzeć skórkę pomarańczy, wsypać cukier i gotować aż owoce się rozpadną. Gotować dżem około 2 godzin, często mieszając. Gorący nakładać do słoików do góry dnem, zostawić do wystygnięcia.

Nutella ze śliwek

Składniki:
3 kg śliwek
1 kg cukru
3 czubate łyżki kakao

Wykonanie:
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić każdą na pół, by usunąć pestki. Owoce zmiksować, włożyć do garnka z grubym dnem. Wymieszać z cukrem. Śliwki smażyć na małym ogniu około 2 godzin od czasu do czasu mieszając. Wsypać kakao, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Gorącą masę przełożyć do słoików, zakręcić. Pasteryzować około 15 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto śliwkowe

Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki
cukier puder

Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, stopniowo dosypywać cukier i dalej ubijać. Miksując dodawać żółtka, a następnie cienką strużką wlewać olej i miksować aż ciasto będzie gładkie. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Do masy wsypać mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników (można mikserem na najmniejszych obrotach). Ciasto przelać do tortownicy, lekko oprószyć mąką. Śliwki wyłożyć na ciasto. Piec w 180 stopniach około 40 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto