Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Puszysta focaccia z chrupiącą skórką. Idealne pieczywo do sałatek i grilla. Najlepszy przepis na focacię z pomidorami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Domowa, puszysta focaccia to doskonała przekąska na imprezę. Zobacz, jak prosto możesz ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strażakami lub gestem.
Domowa, puszysta focaccia to doskonała przekąska na imprezę. Zobacz, jak prosto możesz ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strażakami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa serwowanego jako przystawka lub dodatek do innych potraw. Proponuję sprawdzony przepis na focaccię z pomidorami. Jest idealnie puszysta, delikatna i ma apetycznie chrupiącą skórkę. Możesz podać ją do sałatek czy dań z grilla. Co ważne, jej przygotowanie jest proste i nie sprawi ci trudności. Zobacz wskazówki i wypróbuj przepis na domową focaccię.

W skrócie:

Domowa focaccia - najlepszy przepis

Mam dla Ciebie przepis na domową focaccię z pomidorami. To pyszne i puszyste włoskie pieczywo, które możesz podać jako przekąskę na imprezę. Pysznie smakuje z oliwą z oliwek lub jako dodatek do pinzimonio. Proponuję doprawić focaccię bazylią i tymiankiem, ale sprawdzi się także rozmaryn czy oregano. Wierzch posypałam gruboziarnistą solą. Ciasto możesz zagnieść robotem kuchennym lub przygotować je ręcznie. Nie przejmuj się, że jest klejące, tak ma być. Staraj się także nie przyśpieszać przepisu i dać ciastu czas na podrośnięcie. Dzięki temu będzie smakować wyśmienicie.

Zobacz w galerii, jak zrobić puszystą i pyszną focaccię z pomidorami.

Przepis na

czas przygotowania: 2 godziny.
porcja na: dla 4 osób.
poziom trudności: Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 180 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania ciasta,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • szczypta bazylii, tymianku i gruboziarnistej soli morskiej.

Jak zrobić najlepszą focaccię?

  1. Zrób zaczyn: w miseczce wymieszaj drożdże, 100 ml ciepłej wody, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki pszennej, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj oliwę, sól, 80 ml ciepłej wody oraz podrośnięty zaczyn drożdżowy.
  3. Połącz składniki najpierw łyżką, a następnie wyrób ciasto rękami lub mikserem kuchennym.
  4. Ciasto jest nieco klejące. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
  5. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i przełóż do niego ciasto.
  6. Palcami lub łyżką zrób w cieście kilka zagłębień, wierzch posmaruj oliwą. Odstaw na 30 minut.
  7. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Połóż je na cieście.
  8. Całość posyp tymiankiem i bazylią oraz odrobiną gruboziarnistej soli.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  10. Piecz ok. 30 minut.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszysta focaccia z chrupiącą skórką. Idealne pieczywo do sałatek i grilla. Najlepszy przepis na focacię z pomidorami - Strona Kuchni

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto