Przetwory; z malin i czarnej porzeczki
Przetwory z malin można sporządzać z użyciem Żelfix -u, ale pani Agnieszka nie używa żadnych składników wiążących. Jej konfitura z malin i czarnej porzeczki nadaje się do herbaty, do wypieków, do ciasteczek, kromki chleba i do próbowania - na łyżeczce - albo można też z łakomstwa podjadać palcem.
Przetwory z malin - na 1 kg malin, koniecznie umytych, najlepiej z własnego krzaka, pół kilo cukru.
Maliny wsypujemy do rondla. Kwadrans prużymy mieszając na średnim ogniu. Można dodać kilka kropli cytryny. Będzie piękniejszy kolor. Następnie wsypujemy cukier. I znów prużymy kwadrans. Potem już tylko wkładamy do kształtnych wcześniej wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem tak aby wystygły i "zassały się".
Podobnie zamykamy w słoiku czarną porzeczkę. Pamiętajmy jednak by dokładnie oskubać ją z szypułek. Bez żadnych dodatków! Bez konserwantów. Bez peklowania. Przygotowywane są krótko i zachowują w sobie wiele wartości.
Przetwory; z malin i czarnej porzeczki Pani Agnieszki są takie, że palce można lizać - próbowaliśmy. Smacznego!
Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?