Przetwory z domowej spiżarni doskonałe na zimę

Ola Braciszewska
Przygotowanie weków jest czasochłonne, ale przetwory domowej roboty są zdrowsze od kupnych
Przygotowanie weków jest czasochłonne, ale przetwory domowej roboty są zdrowsze od kupnych Fot. Ola Braciszewska
Jesień to nie tylko czas na porządki w ogrodzie i w domu, ale przede wszystkim najwyższa pora na przygotowanie domowych przetworów. Dzięki kilku niezwykle prostym sposobom, można zatrzymać lato na całą zimę. Warto zatem zainwestować w zakup owoców i warzyw, żeby móc się cieszyć ich smakiem w długie, zimne wieczory.

Jeszcze niedawno większość gospodyń przygotowywała specjały z ogórków, papryki, ale również agrestu i porzeczki. Teraz w kuchniach królują śliwki, gruszki, jabłka, brzoskwinie, pomidory, czy grzyby. Smak każdego z tych owoców można zamknąć w słoiku i wykorzystywać jako dodatki do obiadu, czy też do ciast, deserów, a nawet w formie soku do herbaty, albo konfitury na kanapkę.

Trud się opłaca, bo weki są smaczne, tanie i zdrowe

Domowe przetwory to nie tylko możliwość korzystania z walorów letnich smaków przez całą zimę, ale przede wszystkim płynące z nich zdrowie. Weki z owocami i warzywami są naturalne i zachowują zdecydowanie więcej wartości odżywczych od tych kupionych w sklepie. Choć tych gotowych w sklepach są pęczki, warto poświęcić trochę czasu i zawekować słoiki do domowej spiżarni. Robiąc bowiem przetwory w zaciszu własnej kuchni mamy pewność co znajdzie się później na naszym stole. Wiemy co wkładamy do słoika. Niestety w przypadku kupnych produktów, takiej pewności nie ma. Nigdy nie wiadomo też ilu i jakich polepszaczy smaku oraz wyglądu użyli producenci dżemów, czy konfitur.

Inną, niezwykle ważną zaletą jest oszczędność. Przygotowanie przetworów w domu wiąże się co prawda z poświęceniem im czasu i większym wydatkiem jednorazowym na zakup owoców, czy warzyw, ale jak się później okazuje jest to tańsze od kupowania gotowych produktów.

O czym należy pamiętać

Warto zatem włożyć trochę trudu i poświęcić kilka wieczorów na zrobienie weków. Zanim jednak weźmiemy się za przesmażanie śliwek na konfiturę, wkładanie gruszek do na przykład goździkowej zalewy, czy grzybów do octu, trzeba pamiętać o kilku istotnych sprawach.

Przede wszystkim warzywa i owoce potrzebne do przygotowania przetworów należy kupować dojrzałe i świeże. Przed włożeniem ich do słoika, należy je dokładnie umyć. Podobnie trzeba postąpić z samym słoikiem. Po dokładnym jego wymyciu, trzeba go wyparzyć i gorący postawić denkiem do góry do wyschnięcia. Następnie warzywa i owoce najlepiej jest ciasno wkładać do słoików i zalać przygotowaną zalewą. Po lekkim zakręceniu słoików wkładamy je do garnka, wlewamy ciepłą wodę i gotujemy. Potem dokręcamy nakrętkę, odwracamy słoik do góry dnem i czekamy do wystygnięcia weków.

Należy pamiętać, że w ten sposób pasteryzacji nie poddaje się dżemów, konfitur i powideł. Przesmażone owoce trzeba włożyć do słoików gorące.

Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie