Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 
3 kg mąki żytniej
3 kg mąki pszennej
4 l...
fot. pixabay

Przepisy na czas epidemii koronawirusa. Jak zrobić w domu chleb, bułki i pizzę?

Przepis na chleb żytnio-pszenny

Składniki: 3 kg mąki żytniej 3 kg mąki pszennej 4 l mleka 10 dag drożdży 2 łyżki soli Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i sól, czekamy, aż drożdże wyrosną. Wsypujemy 3 kg mąki żytniej i 1 kg pszennej. Składniki mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałe 2 kg mąki pszennej. Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem blach i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 175 st. C przez około godzinę. Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” z biblioteki „Dziennika Bałtyckiego”.

Zobacz również

233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Program obchodów w Lęborku

NOWE
233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Program obchodów w Lęborku

Wieża widokowa w Utracie jest gotowa. To nowa i bezpłatna atrakcja turystyczna

Wieża widokowa w Utracie jest gotowa. To nowa i bezpłatna atrakcja turystyczna

Polecamy

Koncert Dawida Podsiadły z poznańskim akcentem. Chodzi o to, czym przyjedzie artysta!

Koncert Dawida Podsiadły z poznańskim akcentem. Chodzi o to, czym przyjedzie artysta!

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Wiadomo, kto zastąpi Jacka Jaśkowiaka. To najstarszy stażem radny

Wiadomo, kto zastąpi Jacka Jaśkowiaka. To najstarszy stażem radny