Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis nr 2. Dynia, łosoś, orzechy i grzanka

Gotował Maciej Koźlakowski, notowal Tomasz Mateusiak
TVN
Krem z dyni z łososiem panierowanym w orzechach i z parmezanową grzanką z cukinii

Składniki:
* 2kg dyni
* opakowanie śmietany kremówki
* oliwa z oliwek
* 2 łyżki masła
* średniej wielkości filet z łososia
* 100 g orzechów laskowych
* 1 mała cebula
* szczypta gałki muszkatołowej
* parmezan (w kawałku)
* cukinia
* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek obieramy i kroimy w kostkę dynię. Gdy się z tym uporamy, wrzucamy ją wraz z drobno posiekaną cebulką na rozgrzaną oliwę. Gdy tak składniki podgrzeją się na ogniu przez kilka minut, dodajemy odrobinę wody i pozostawiamy pod przykryciem do momentu, aż dynia zmięknie. W międzyczasie ucieramy orzechy w moździerzu. Zaś filet z łososia solimy, pieprzymy i panierujemy w orzechach.

Gdy już się z tym uporamy, wtedy nadmiar płynu z gotowania dyni redukujemy i całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietankę, odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.

Następnie na rozgrzanej oliwie, skórą do dołu, układamy filet z łososia. Podsmażamy do czasu, aż skórka się zarumieni. Wtedy przewracamy na drugą stronę i smażymy przez niecałą minutę. Następnie rybę zdejmujemy z patelni, układamy w naczyniu żarodopornym (skórą do dołu) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. W taki sposób naszego łososia pieczemy przez ok. 15 minut.

W tym czasie na patelni rozkładamy papier do pieczenia i formujemy na nim kółka ze startego wcześniej parmezanu. Patelnię stawiamy na rozgrzanym palniku. Gdy ser się roztopi, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Ser powinien zrobić się twardy. W ten sposób grzanki parmezanowe mamy już gotowe.

Na sam koniec do miseczki nalewamy wcześniej przygotowany krem, a obok układamy łososia, na nim grzankę parmezanową i grillowane plasterki cukinii. W ten sposób danie jest gotowe do podania.

Wszystkim czytelnikom "GK" życzę smacznego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto