Już czas przygotować świąteczne pierniczki. Podajemy sprawdzony przepis i wasze propozycje! [ZDJĘCIA]
Przepis na pierniczki - Wasze propozycje
Pierniczki – prosty przepis na świąteczne pierniczki
Składniki:
¾ kostki masła (150 g),
szklanka płynnego miodu – 250 g,
150 g cukru,
3 jajka,
1łyżka,
1 łyżeczka goździków mielonych,
pół łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
łyżeczka sproszkowanego imbiru lub 3 łyżeczki tartego korzenia,
pół łyżeczki kardamonu,
szczypta pieprzu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
750 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło, cukier, miód i przyprawy. Należy cały czas mieszać, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
Następnie do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz wbić jaja. Ciasto dokładnie zagnieść rękoma lub wymieszać w robocie planetarnym, do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno zbyt mocno lepić się do rąk.
Następnie należy rozwałkować placek na grubość 0,5 cm i foremkami wycinać kształty. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując min. 2 cm odstępu.
Ciastka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 12 minut. Pierniczki należy zdjąć z blachy i studzić na kratce.
Ciasteczka trzeba przechowywać w szczelnym opakowaniu, aż do momentu spożycia.
Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 dodatków o niezwykłych właściwościach