Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat turecki. XX edycja konkursu wojewódzkiego "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w Dobrej

Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
Burmistrz Dobrej Tadeusz Gebler wraz z Wicemarszałkiem Województwa Wielkopolskiego Krzysztofem Grabowskim, serdecznie zapraszają na finał XX edycji konkursu Wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, realizowanego pod hasłem "Wspólne gotowanie z produktem regionalnym i lokalnym" który odbędzie się 7 sierpnia 2021 r. w Parku w Długiej Wsi.

XX edycja konkursu wojewódzkiego "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w Dobrej

7 sierpnia 2021 r. w Dobrej (powiat turecki) w Parku w Długiej Wsi, podczas wydarzenia pn. „Wspólne gotowanie z produktem regionalnym i lokalnym” odbędzie się Finał Wojewódzki XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” . Ideą konkursu jest identyfikacja produktów regionalnych, promocja regionalnej żywności oraz zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego.

Konkurs przebiega dwuetapowo:

W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2021”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczone na Wielkim Finale Konkursu, który odbędzie się 3 października 2021 roku w Poznaniu na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Finał Wojewódzki XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Do oceny w tegorocznej wojewódzkiej edycji konkursu zgłoszono 68 produkty spożywcze różnych kategorii oraz wyłoniono 14 nominacji do nagrody „Perła”. Oprócz oceny produktów odbędzie się również konkurs na najlepsze danie regionalne, do którego zgłosiło się 19 podmiotów. Oceny produktów dokona kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wydarzenie zwieńczy uroczyste podsumowanie i wręczenie laureatom nagród przez Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego Krzysztofa Grabowskiego.[/cyt]

Uczestnicy wydarzenia będą mieli możliwość skosztować produkty członków należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

Program XX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" – 7 sierpnia 2021 r. Dobra - „Wspólne gotowanie z produktem regionalnym i lokalnym”

  • 9:30 – 10:00 – rejestracja uczestników oraz rozstawienie ekspozycji
  • 10:00 – rozpoczęcie XX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
  • 10:00 – 13:00 – ocena produktów
  • 11:00 – 13:00 – ocena potraw
  • 13:00 – 14:00 – obrady kapituł
  • ok. 14:00 – rozstrzygnięcie konkursu i oficjalne wręczenie nagród

    OSOBA DO KONTAKTU:

    Joanna Zielińska

    Kierownik Oddziału ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej

    Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWW

    tel. 61 626 65 34, e-mail: [email protected]

    W dniu wydarzenia prosimy o kontakt pod nr tel. kom.: 693 969 939

    Informacje o konkursie:

www.produktyregionalne.pl/nkd.html
od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto