Potrawy Wielkanocne - ile mają kalorii? [ZDJĘCIA]

Beata Pieczyńska
Pyszne potrawy
Pyszne potrawy Beata Pieczyńska
Udostępnij:
Potrawy Wielkanocne - ile mają kalorii? Mamy dla Was wielkanocną tabelę kaloryczną. Przedstawiamy ją by spędzone w gronie najbliższych święta były również dla nas zdrowe i bez… zbędnych kilogramów!

Potrawy Wielkanocne - ile mają kalorii?

Zanim zjesz! Wielkanocna tabela kaloryczna (100 g potrawy)
Babka drożdżowa – 308 kcal
Jajka w majonezie – 303 kcal
Kiełbasa biała – 323 kcal
Mazurek – 425 kcal
Pasztet pieczony – 394 kcal
Polędwica wieprzowa duszona – 147 kcal
Rzeżucha – 18 kcal
Sałatka jarzynowa z majonezem – 192 kcal
Sałatka jarzynowa z jogurtem i majonezem – 117 kcal
Schab pieczony – 291 kcal
Sernik – 330 kcal
Żurek z kiełbasą – 94 kcal

…- Za kilka dni Wielkanoc. Życzymy, aby zbliżające się Święta były dla wszystkich Polaków wyjątkowe! Spędzone w spokoju, ciepłej rodzinnej atmosferze, ale przede wszystkim w zdrowiu! – mówi Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Radzi, aby do sosów i sałatek, zamiast tłustego majonezu czy śmietany, dodać jogurt naturalny z dodatkiem majonezu. Na przemianę materii świetnie działają suszone zioła ułatwiające i przyśpieszające trawienie: cząber, gorczyca, kminek, imbir, jałowiec, estragon, rozmaryn. Tłuste mięsa można zastąpić polędwicą, kurczakiem, indykiem, lub schabem. Unikajmy smażenia - pieczenie jest zdrowsze!

…- Aby uniknąć przykrych skutków przejedzenia na talerz należy nakładać małe porcje. Trzeba pamiętać, aby jeść powoli. Zanim informacja, że żołądek jest pełny trafi do mózgu, minie trochę czasu. Przed posiłkiem warto wypić szklankę wody i nie popijać w trakcie posiłku - najlepiej 30 minut później. Koniecznie należy zapomnieć o słodzonych i gazowanych napojach. Puszka coli może zawierać nawet 250 kcal! W Wielkanoc stawiamy na herbatki owocowe i wodę z cytryną - mówi lekarz Bożena Janicka

Oto kilka propozycji na dietetyczne potrawy wielkanocne;

Sałatka ze szpinakiem
Składniki: szpinak - 200 g, rukola - 50 g, cebula szalotka (1-2 szt.), pomidory koktajlowe - 120 g, słonecznik nasiona - 4 łyżki, syrop klonowy - 2 łyżki, ocet balsamiczny - 3 łyżki, oliwa z oliwek - 2 łyżki

Przygotowanie: szpinak i rukolę płuczemy i suszymy, oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w paski cebulę, smażymy około 5 min, dodajemy ocet balsamiczny i syrop klonowy, smażymy chwilę, przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z palnika. Szpinak i rukolę wykładamy na salaterkę, dodajemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe, następnie cebulkę z sosem, na koniec posypujemy słonecznikiem.

Pasta z jajek i zielonej pietruszki
Składniki: 2 jajka, 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, 2 garście posiekanej zielonej pietruszki, sól morska
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Wymieszaj z pietruszką i jogurtem. Dopraw solą do smaku.
Całość ma około 140 kcal, a łyżka 20 g około 18 kcal

Potrawy Wielkanocne mogą wyglądać tak jak na naszych zdjęciach. Jest wiosna. Niech będzie zielono również na talerzu.

Przełomowe odkrycie polskich naukowców

Wideo

Dodaj ogłoszenie