Zimowe odmiany tych owoców (jonagold, koksa, reneta) dojrzewają podczas przechowywania i zachowują swoje wartości odżywcze aż do wiosny. Warto po nie sięgać, gdyż jabłka to źródło witalności, młodości i urody.
Jabłka zawierają błonnik oraz fruktozę i glukozę, które odpowiadają za prawidłowy poziom cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która zwalcza wolne rodniki oraz szybciej usuwa substancje toksyczne z organizmu osób palących papierosy. Witamina ta pozwala także zachować dobry stan paznokci, włosów oraz naczyń krwionośnych (zapobiega powstawaniu siniaków i pajączków).
Owoce te bogate też są w pektyny, które neutralizują toksyny i usprawniają pracę jelit oraz całego układu pokarmowego.
Jeśli mamy problemy z wypróżnieniem się, sięgnijmy więc po surowe jabłko, a kiedy dopadnie nas nieżyt żołądka
– zafundujmy sobie porcję pieczonego lub gotowanego.
Poza tym pektyny skutecznie obniżają poziom cholesterolu,
przeciwdziałają chorobom serca oraz miażdżycy.
Osoby dbające o linię nie powinny się ich wyrzekać. Nie są może najmniej kaloryczne, ale za to zdrowe i szybko pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?