Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ogórki kiszone już w słoikach [ZDJĘCIA]

Beata Pieczyńska
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone Beata Pieczyńska
Ogórki kiszone już w słoikach. Zdobyliśmy tajemniczy przepis wg którego wychodzą twarde i syczą - jak gazowane. Potrzebne są: ogórki, woda, sól, czosnek, koper, chrzan i liście z winogron. Woda spod tych ogórków nadaje się na ogórkową ale wielu lubi ją też pić.

Ogórki kiszone oto tajemniczy przepis

-
Na litr wody dajemy jedną łyżkę soli. Sól powinna była kamienna, najlepsza z Kłodawy. Zawiera cenne mikroelementy.

Potrzeba nam wody, soli, kopru, czosnku i chrzanu. Ważne by do każdego słoika włożyć też liście z winogron! Ogórki myjemy, układamy w słoikach, dodajemy obrany czosnek, obrany chrzan - pokrojony, koper. W wolne przestrzenie wkładamy liście z winogron, które nadadzą twardości i zapachu ogórkom.

Najważniejsze, by tak przygotowane słoiki z całą zawartością zalać gorącą wodą, przegotowaną i osoloną.

Słoiki zakręcamy. Po dwóch dniach ogórki są pyszne i małosolne, po kilku, kilkunastu dniach robią się kiszone.

Zamknięte w słoikach ogórki kiszone odkładamy do piwnicy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto