Spis treści
Zupa, czyli polskie dobro narodowe
Polacy uwielbiają zupy! Nasze zamiłowanie do tej potrawy nie jest jednak wcale oczywiste. Wystarczy spojrzeć na sąsiednie kraje, w których zupy jada się niezwykle rzadko lub wyłącznie w czasie choroby, jak choćby Włochy, Hiszpania czy Francja.
Jak wynika z raportu "Warto Wiedzieć", Polacy zjadają 3,8 miliarda litrów zup rocznie, co daje aż 103 litry na osobę! Jak podają eksperci, powodem tego jest coś więcej, niż sam smak.
- Zupa jest bardzo mocno wpisana w zwyczaje żywieniowe Polaków, co widać chociażby po restauracyjnym menu, w którym zup jest znacznie więcej niż w restauracjach za granicą - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Czy zupy są zdrowe
Zupy są z pewnością smaczne i rozgrzewające, a do tego stanowią świetne preludium do dania głównego. A co z ich wartościami zdrowotnymi? To zależy.
Dietetycy przekonują, że zupy należą do jednych z najzdrowszych dań kuchni polskiej pod warunkiem, że nie użyjemy zbyt dużej ilości śmietany lub zasmażki. W przypadku zup z makaronem warto też pamiętać, że nie powinien on stanowić większości tego dania.
- Do zabielenia zupy zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego lub mleka, zmniejszysz ilość kilokalorii, a zupa będzie równie smaczna - radzi dietetyk Magdalena Rapacka - Przyprawiaj zupę jak najlepszymi sposobami! Unikaj gotowych przypraw smakowo-warzywnych, ich głównym składnikiem jest sól oraz niekiedy związki niekorzystne jak choćby glutaminian sodu. Zastąp taką przyprawę naturalnymi ziołami – świeżymi i suszonymi.
Ile kalorii mają zupy
Zupy są doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie! Odpowiednio przygotowane będą sycącym, zdrowym i dietetycznym daniem.
To doskonały sposób na "przemycenie" ogromnej ilości warzyw i białka w diecie. Na przykład zupa przygotowana na mięsie drobiowym z dużą ilością włoszczyzny, podana z jogurtem naturalnym i świeżymi ziołami będzie idealnym źródłem białka, zdrowych tłuszczy i błonnika i wielu innych wartości odżywczych.
Domowe polskie zupy - jak przyrządzić
Jak podaje portal Warto Wiedzieć, czołówka najpopularniejszych w Polsce zup prezentuje się następująco:
- Żurek
- Rosół
- Zalewajka
- Pomidorowa
- Jarzynowa.
To jednak zaledwie ułamek wszystkich naszych tradycyjnych wywarów. Kliknijcie w galerię i poznajcie niezawodne przepisy na polskie tradycyjne zupy!
CZYTAJ TAKŻE: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne? [PORADNIK, PRZEPISY]
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?