Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejsza zupa na Wielkanoc. Wypróbuj przepis mojej babci na domowy barszcz biały. Tajemnica smaku tkwi w jednym szczególe

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Barszcz biały to lekko kwaśna zupa, doprawiona śmietanką, majerankiem i czosnkiem. Pysznie smakuje podana z białą kiełbasą i jakiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały to lekko kwaśna zupa, doprawiona śmietanką, majerankiem i czosnkiem. Pysznie smakuje podana z białą kiełbasą i jakiem ugotowanym na twardo. Katarzyna Puczyńska
Barszcz biały to dla wielu ulubiona potrawa przygotowywana na Wielkanoc. Wyśmienicie smakuje podana z jajkiem ugotowanym na twardo i białą kiełbasą. Mam dla ciebie sprawdzony przepis mojej babci na taką tradycyjną, świąteczną zupę, przygotowywaną na lekko kwaśnym i jasnym zakwasie pszennym.

W skrócie:

Barszcz biały to prosta do przygotowania zupa, podawana najczęściej na śniadanie wielkanocne. By ją zrobić, wystarczy ugotować wywar na białej kiełbasie z dodatkiem warzyw i przypraw. Delikatny, łagodnie kwaskowy smak to zasługa jasnego, pszennego zakwasu. Całość doprawiona jest śmietanką, majerankiem i czosnkiem. Proponuję podać zupę z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Będzie też świetnie smakować z białą kiełbasą pieczoną w piwie. Możesz także nieco zaostrzyć jej smak, dodając odrobinę chrzanu.

Barszcz biały — tradycyjny przepis

Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja: na 4 osoby.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy,
  • ok. 300 ml zakwasu pszennego,
  • 1 litr wody,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka jajek ugotowanych na twardo,
  • opcjonalnie rzeżucha do dekoracji.

Jak zrobić barszcz biały?

  1. Biała kiełbasę opłucz zimną wodą i nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
    Uwaga: Białą kiełbasę warto nakłuć przed gotowaniem. Dzięki temu nie będzie ona pryskać i pękać.
  2. Umyj i obierz marchewkę, seler i pietruszkę.
  3. Przełóż do garnka kiełbasę i warzywa i zalej wodą.
  4. Dodaj liście laurowe i ziela angielskie i pogotuj około 30 minut.
  5. Wyjmij warzywa i kiełbasę z barszczu i odłóż na bok.
  6. Wlej zakwas pszenny, dodaj majeranek, czosnek, sól i pieprz. Pogotuj 5 minut.
  7. Na koniec dopraw barszcz śmietanką.
  8. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą. Możesz także udekorować zupę odrobiną rzeżuchy.

Zakwas na barszcz biały

Barszcz biały i żurek to dwie, podobne w smaku zupy, tradycyjnie podawane na Wielkanoc. Pierwszą robi się zwykle na zakwasie pszennym, a drugą na cięższym i bardziej kwaśnym zakwasie żytnim.

Jak zrobić zakwas pszenny na barszcz biały?

  1. Do dużego słoika wlej pół litra przegotowanej, wystudzonej wody.
  2. Dodaj 6 łyżek mąki pszennej.
  3. Następnie dodaj 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku i 1 łyżkę majeranku.
  4. Całość zamieszaj i przykryj gazą.
  5. Odstaw w zacienione miejsce na 7 dni, codziennie zamieszaj.

Zobacz także: Rozgrzewająca zupa chrzanowa. Idealny przepis nie tylko na Wielkanoc. Pyszne danie z białą kiełbasą

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najsmaczniejsza zupa na Wielkanoc. Wypróbuj przepis mojej babci na domowy barszcz biały. Tajemnica smaku tkwi w jednym szczególe - Strona Kuchni

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto