Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza karkówka pieczona na świąteczny obiad. Jest soczysta i zawsze się udaje. Przepis na pyszną pieczeń z karkówki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjna pieczona karkówka na świąteczny obiad. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjna pieczona karkówka na świąteczny obiad. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na soczystą i aromatyczną karkówkę pieczoną. To idealny pomysł na świąteczny obiad. Można podać ją z ziemniakami i sałatą ze śmietaną lub surówką z kapusty pekińskiej oraz polać sosem pieczeniowym. Takie danie z pewnością posmakuje każdemu. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić najlepszą pieczeń z karkówki. Wypróbuj przepis.

W skrócie:

Pieczeń z karkówki to doskonały pomysł na wielkanocny obiad. Wystarczy zamarynować ją dzień wcześniej, a następnego dnia tylko wstawić do piekarnika. Dzięki temu mamy mało pracy, a nasze danie jest podzielne, sycące i pyszne. Mięso warto polać sosem pieczeniowym i podać z ziemniakami, kaszą i porcją warzyw. Karkówkę można jeść także na zimno, jako zdrową, domową wędlinę. By kawałki mięsa miały ładny kształt proponuję zasznurować mięso tzn. obwiązać je przed pieczeniem naturalnym sznurkiem. To prosta czynność, jednak wymaga nieco wprawy. Zacznij od większej części mięsa i owijaj je tworząc pętelki.

Zobacz w galerii, jak przygotować najlepszą karkówkę pieczoną.

Przepis na karkówkę pieczoną

czas przygotowania: 2,5 godziny + marynowanie mięsa
duża porcja na ok. 16 plastrów
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki wody,
  • 4 łyżki oleju,

przyprawy:

  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku.

Jak zrobić pieczeń z karkówki?

  1. Mięso opłucz i wysusz.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
  3. Polej mięso olejem i natrzyj przyprawami.
  4. Weź naturalny, bawełniany sznurek i zacznij obwiązywać mięso, tworząc pętelki od grubszej części mięsa.
  5. Zostaw karkówkę na noc, by się zamarynowała.
  6. Następnego dnia włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i obłóż warzywami – obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę i seler, odetnij górną część główki czosnku.
  7. Wlej pół szklanki wody i wstaw mięso do pieczenia pod przykryciem na 1,5 w 180 a później bez przykrycia na 30 minut.
  8. Po upieczeniu odstaw mięso na kilka minut, by wchłonęło soki.

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsza karkówka pieczona na świąteczny obiad. Jest soczysta i zawsze się udaje. Przepis na pyszną pieczeń z karkówki - Strona Kuchni

Wróć na konin.naszemiasto.pl Nasze Miasto