Serial "Przemyskie smaki", który można obejrzeć na kanale ATK Vintage na YouTubie, to wspólnie działo Roberta Młynarskiego, Mateusza Kokoszki i Doroty Sawickiej-Kokoszka.
- Od zawsze interesowaliśmy się dobrym kinem. Kiedyś przyszedł nam do głowy pomysł, aby zrobić coś swojego. Jesienią ubiegłego roku przemyski Karmel 400-lecie założenia klasztoru. Zrobiliśmy film promujący Karmel. Potem ponad 20-minutowy film promujący zakon Karmelitów Bosych - wspomina Robert Młynarski.
Przeor klasztoru o. Krzysztof Górski zachęcił młodych filmowców, aby podeszli do Urzędu Miejskiego i spytali, czy mogliby liczyć, aby ich filmy zostały udostępnione na kanale urzędu na YouTubie.
- Okazało się, że był to dobry pomysł. Zaproponowaliśmy, że chcemy stworzyć cykl filmów, które mają łączyć dwa elementy. Jakiś lokalny smak, potrawę i zachęcić do zwiedzenia jakiegoś miejsca - wyjaśnia pan Robert.
Na początek proziaki i dereń, specjały w Przemyślu
W pierwszym odcinku zaprezentowane były proziaki, wykonywane w "Domowej Piekarni i Spiżarni" Olgi Hryńkiw. W drugim różne potrawy z derenia, z udziałem jednego z najkreatywniejszych przemyskich gastronomików Macieja Łabuńskiego, szefa kuchni w restauracji "Bosko".
Kolejne odcinku mają się pojawiać co dwa tygodnie. Filmowcy nieco uchylają rąbka tajemnicy. Chcieliby, aby w ich filmach pojawiła się pizza po przemysku, gołąbki ziemniaczane. W planach jest, aby jeden z odcinków nagrany został w forcie Salis Soglio w Siedliskach.
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?