Bo pierwszą edycję wygrała, przypomnijmy, Basia Ritz. Nagrodą, oprócz tytułu MasterChefa, jest 100 tys. zł i wydanie własnej książki kucharskiej. Pierwszą konkurencję Maria Ożga przeszła pomyślnie!
MasterChef 2013: Maria Ożga była o włos od wygrania programu. Jednak to Beata Śniechowska została MasterChefem. Wygrała kulinarne show TVN. Maria Ożga z Tarnowskich Gór była druga! Przypomnijmy, że do finału programu MasterChef 2013 Maria Ożga doszła razem z Beatą Śniechowską i Dianą Volokhovą.
MasterChef 2013: Maria Ożga zajęła drugie miejsce!
W drugiej części programu Maria i Beata musiały przygotować przystawkę i danię główne z kuchni polskiej. - Te dania muszą nas zachwycić - zastrzegła Magda Gessler. Na ich przygotowanie kucharki amatorki miały 60 minut.
Maria Ożga w finale MasterChef 2013 jako przystawkę przygotowała roladę z suma z dressingiem z soku z cytryny. Nogę z kaczki z musem z kalafiora, bobem i sosem czrereśniowym przygotowała jako danie główne. Beata postawiła na carpaccio z kaczki i gołąbki zawijane w liście świeżej botwiny oraz przepiórkę.
- Szefie, musimy negocjować, to jest polska kuchnia, a nie fast food - mówiła pół żartem, pół serio Maria do Michela Morana. - Polska kuchnia wymaga czasu, marynaty, a nie trzask prask i już - mówiła Maria.
O drodze Marii do finału przeczytasz TUTAJ
Z kolei jako pierwsze zadanie finalistki muszą przygotować danie wg przepisu Kurta Schellera. Jednak nie widziały, jak je przygotowywał. Zobaczyły i skosztowały efektu końcowego. Na tej podstawie musiały odtworzyć przepis dania złożonego m.in. z sandacza, łososia, raków, puree z ziemniaków i selera.
MasterChef 2013: Maria Ożga ma problem z wykonywaniem kilku czynności równocześnie
- Maria ma problem z wykonywaniem kilku czynności równocześnie - oceniła Marię Anna Starmach, jedna z jurorek. - Ale im dałeś trune zadanie, Kurt - stwierdziła Magda Gessler.
Maria popełniła pierwszy błąd - do farszu dodała całe jajko, zamiast żółtka. Ale jej rywalki też nie uniknęły potknięć. oapnowana i poukładana Beata była zdenerwowana, zaś Diana - popłakała się i pomieszała skałdniki.
Maria Ożga to księgowa z Tarnowskich Gór, która w programie TVN wystartowała po raz drugi. W pierwszej edycji dostała się do grona 14 najlepszych kucharzy-amatorów, ale szybko odpadła. Tym razem było znacznie lepiej. Tarnogórzanka zaskoczyła wszystkich: jurorów, widzów i... siebie. Odnalazła się w trudnej, marokańskiej kuchni i poradziła sobie w ekstremalnych warunkach.
Maria Ożga chciała udowodnić coś sobie i bliskim
- Znamy się tyle lat, zawsze miała szalone pomysły - powiedział Tomasz Ożga, mąż pani Marii. Z kolei tarnogórzanka przyznała, że bez wsparcia męża byłoby jej znacznie trudniej uwierzyć, że może zajść tak daleko. Ambitna kobieta postawiła sobie jasny cel "od kotleta do MasterChefa". I dopięła swego!
Okazało się, że ryba przygotowana przez Dianę była... surowa. Podobnie lekko surowe danie przygotowała Beata. Maria spaliła raki i masło rakowe, za to ryba była smaczna, a puree - pyszne - jak oceniała Magda Gessler.
Śledziliśmy losy tarnogórzanki w programie MasterChef. Czytaj WIĘCEJ
Jurorzy zdecydowali, że z programu opada Diana. Maria Ożga walczyła o tytuł MasterChefa 2013 dalej! Ostatecznie zajęła drugie miejsce.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?