Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lubisz kuchnię japońską? Paweł Kitowski przygotuje coś specjalnie dla Ciebie ZDJĘCIA

Bartłomiej Hypki
Paweł Kitowski, nowy mistrz sushi w Kampai Sushi Bar, chce zaoferować kaliszanom nową jakość tej japońskiej potrawy
Paweł Kitowski, nowy mistrz sushi w Kampai Sushi Bar, chce zaoferować kaliszanom nową jakość tej japońskiej potrawy Bartłomiej Hypki
Wyborne sushi wymaga wysokiej jakości składników oraz doskonałej znajomości techniki przygotowywania tej tradycyjnej japońskiej potrawy. Paweł Kitowski, nowy mistrz sushi w Kampai Sushi Bar, chce zaoferować kaliszanom nową jakość.

Paweł Kitowski swoją przygodę z sushi rozpoczął w 2003 roku. Uczył się w warszawskich restauracjach. Jeździ również często do Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni brał również udział w mistrzostwach świata w robieniu sushi. A teraz będzie uczył ekipę Kampai Sushi Bar.

- Receptą na dobre sushi jest wysoka jakość składników oraz technika przygotowania. Ważna jest także duża wiedza teoretyczna - tłumaczy sushi master. - Kuchnia japońska wymaga również wysokiej higieny.

W Japonii są dwie główne szkoły robienia sushi - w Tokio i Kioto. Tłumaczy, że w Polsce mamy pewną wariację na temat tradycyjnej kuchni japońskiej.

- Podstawowym składnikami sushi są ryż krótkoziarnisty, wodorosty oraz ryby. W Polsce najczęściej używa się łososia, natomiast w Japonii tuńczyka. Do tego klasyczne dodatki - imbir, wasabi, sos sojowy i kiszona rzodkiew lub tykwa marynowana - tłumaczy Paweł Kitowski. - Będziemy serwować też sushi pod indywidualne gusta klientów.

Jolanta Krzyżan, kreator strefy gastronomicznej w kompleksie Calisia One, tłumaczy że Paweł Kitowski będzie regularnie odwiedzał Kampai Sushi Bar.

- Pan Paweł wprowadza nowości, szkoli nam personel i podnosi jego kwalifikacje. Wprowadzamy zupełnie nowe standardy sushi niż te, które funkcjonują obecnie w kaliskich restauracjach. Pojawiają się nowe gatunki ryb. Już dziś mamy dzikiego łososia, a wkrótce pojawi się także ryba papuzia, bonito czy okoń morski. Będą także nowe połączenia np. kalmar z cukinią czy krewetki z boczniakiem - tłumaczy Jolanta Krzyżan. - Sugeruję zamawiać bezpośrednio u naszego sushi mastera, nie trzeba sugerować się kartą menu.

Zaznacza, że wszyscy klienci są zachwyceni nowymi smakami. Jolanta Krzyżan dodaje, że odmienione Kampai Sushi Bar to nie jedyna nowość w kompleksie. Wkrótce pojawi się tam także nowa pizzeria.

- Chcemy ściągnąć tutaj profesjonalnego pizzaiolo, który będzie serwował prawdziwą pizzę z wysokiej jakości włoskich produktów - mówi.


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Obserwuj nas także na Google News

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto